Повний мінус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повний мінус

Валюта
2128
За три квартали 2010 р. збиток банківської системи склав 9,99 млрд. грн. проти 20,9 млрд. грн. торік. Прибуток сектора експерти прогнозують лише до кінця 2011 р.
Торік негативний фінансовий результат банків щомісячно збільшувався в середньому на 3 млрд. грн., і до кінця 2009 р. він склав близько 30 млрд. грн. У поточному році ситуація змінилася. Збитки банків за лютий-вересень склали лише 9,99 млрд. грн. У аналогічному періоді минулого року обсяг збитків за системою банків досяг 20,94 млрд. грн. Доходи банків склали 100,3 млрд. грн., що можна порівняти з відповідним періодом 2009 р. менше на 7,4%. Витрати банків за станом на 01.10.2010 р. зменшились на 14,7% і склали 110,3 млрд. грн.
Основна причина зниження доходів - зменшення надходжень від відсотків із кредитів. Це пов'язано з падінням чистого кредитного портфеля банків, що, у свою чергу, викликано як скороченням обсягу валових кредитів, так і списанням проблемних активів. "Банки продовжують "чищення" кредитних портфелів, - пояснює старший аналітик ДІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.- Вони активно формують резерви, тим самим показуючи більш-менш реальний рівень проблемної заборгованості". В результаті рівень "нарахованих" (але не сплачених) відсотків зменшується, і таким чином відсоткові доходи на папері наближаються до реального рівня грошових надходжень.
Також активна політика банків із реструктуризації клієнтських боргів стала причиною зниження відсоткових доходів - надходження із частини кредитів перенесені на майбутнє.
В 2010 р. в порівнянні з 2009-м активні операції практично не проводилися. За словами керівника аналітичного підрозділу групи компаній ICU "Інвестиційний капітал Україна" Вальчишена, "банки відходять у бік міжбанківського кредитування і покупки ОВДП". А це також негативно вплинуло на їх прибуток.
Але навіть якщо банки зараз почнуть активно кредитувати, вони отримають перші відчутні результати лише через півроку, говорить аналітик інвестиційної групи "Сократ" Олександр Саливон. Втім, відновлення кредитування може початися вже в першому кварталі 2011 р., добре, що вже зараз банки поступово починають кредитувати населення і корпоративний сектор.
Намагаючись збільшити рівень доходів, банки підвищують комісії і тарифи на свої послуги. Але це, як не дивно, спричинило прямо протилежний результат - комісійні доходи банків знизилися на 10,9% р/р. "Це відображає небажання клієнтів платити будь-яку ціну за послуги банку. Ми передбачаємо, що в 2011 р., проаналізувавши результати діяльності за 2010 р., банки знизять комісії на 15-20%", - прогнозує Олександр Саливон.
Витрати банків знизилися в основному унаслідок зменшення витрат на виплату депозитних відсотків: як писали "ЭИ", банки все швидше знижують вартість вкладів, розраховуючи заощадити на вартості ресурсної бази, благо, ліквідність сектора зашкалює.
Адміністративні витрати за січень-вересень 2010 р. склали 20,56 млрд. грн., що на 2,43 млрд. грн. більше, ніж за три квартали 2009 р. Цей показник свідчить про те, що процес скорочення співробітників і масової ліквідації відділень банків зупинився.
В 2011 р. банківський сектор, швидше за все, зможе показати нульовий або невеликий позитивний фінансовий результат. Частково перекрити попередні збитки і отримати чистий прибуток можливим стане вже в 2012 р. Втім, заповнити майже 40 млрд. грн. збитку за 2009-й і 2010-й удасться явно нескоро: навряд чи прибуток банків в 2012-у складе аж 40 млрд. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас