Долар лякає Азію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар лякає Азію

Валюта
2368
Федеральна резервна система (ФРС) може спробувати стимулювати економіку США за допомогою розширеного кредитування і вкидання у фінансову систему величезної партії доларової маси.
Чутки про те, що ФРС скоро викине на світовий ринок не менше 1 трлн. нічим не забезпечених доларів, викликали паніку серед фінансистів за межами США.
Глава ФРС Бен Бернанке заявив, що американський центробанк вже підготувався в потрібний час зробити подальші кроки із лібералізації монетарної політики, що, як очікується, виллється у збільшення покупки держпаперів.
Від зниження курсу долара США постраждали держави Азії, що розвиваються, яким ледве вдається утримати курси своїх валют навіть за рахунок енергійних валютних інтервенцій. Центробанки Індонезії, Малайзії, Таїланду, Тайваню і Південної Кореї з 27 вересня по 11 жовтня витратили спільно $28,74 млрд. на недопущення дорожчання своїх валют. У серпні-вересні Банк Японії витратив своїх резервів на ринки близько $25 млрд. на утримання курсу єни відносно долара.
"Ми спостерігаємо за зусиллями країн Східної Азії, що розвиваються, як вони справляються з великими обсягами ліквідності, пов'язаними головним чином із ослабленням кредитно-грошової політики у США", - заявив старший економіст Світового банку по Азії Вікрам Неру. Проте, не дивлячись на валютні інтервенції центробанків, зростання обмінного курсу валют країн Азії відносно долара США триває.
Збільшення обмінних курсів валют країн Азії призводить не лише до подорожчання їх експорту і падіння конкурентоздатності вироблюваних ними товарів, але і провокує потужне надходження на фінансові ринки спекулятивного капіталу із США і Європи. За оцінками Інституту міжнародних фінансів, у 2010 р. надходження спекулятивного капіталу до країн Азії досягне $825 млрд., що на 42% більше, ніж в 2009 р. Інвестиції західного капіталу в облігації країн з новими ринками досягнуть $272 млрд.
Фінансисти побоюються, що такий величезний обсяг грошової маси може викликати сильні макроекономічні дисбаланси в економіках країн, що розвиваються, і призвести до дестабілізації їх національних валют. При цьому економісти вважають, що втеча спекулятивного капіталу з розвинених країн на нові ринки продовжиться, оскільки прибутковість інвестицій в країнах, що розвиваються, значно вища, ніж в США і країнах Європейського союзу.
Зі свого боку, Казначейство (Міністерство фінансів) США заявило, що уряд не має наміру вдаватись до ослаблення курсу долара заради того, аби підтримати американських експортерів. "Ні США, ні якась інша країна світу не можуть через девальвацію прийти до процвітання, до підвищення конкурентоспроможності. Це недоцільна стратегія, і ми не збираємось її запроваджувати", - заявив секретар Казначейства (міністр фінансів) США Тімоті Гайтнер . За його словами, США необхідно "багато працювати для зміцнення довіри до сильного долара". Заява пролунала напередодні саміту "Великої двадцятки", центральною темою якого стане питання обмінних курсів китайського юаня і долара США.
Хоча Казначейство офіційно виступає проти ослаблення долара, реальний вплив на випуск грошової маси надає ФРС. "В казначейства мандат на підтримку сильного долара, і він в принципі не може виступати за його ослаблення. Він хоче показати, що дії ФРС лежать поза повноваженнями Міністерства фінансів. Якщо зараз ослаблення долара допомагає американським корпораціям, Мінфін не боротиметься з цим", - говорить валютний стратег швейцарського банку UBS Джеффрі Ю.
Фінансові аналітики зі скепсисом зустріли запевнення глави Казначейства в тому, що уряд США зацікавлений у сильному доларі. "Тімоті Гайтнер заявив про те, що жодна країна не може вийти з економічної кризи, знецінюючи свою валюту, і США дотримуватимуться політики сильного долара. Проте давайте подивимось, що відбувається в реальності: єна на 15-річному максимумі проти долара, євро зміцнюється до 1,40. М'яка монетарна політика автоматично призводить до ослаблення валюти, і міністр фінансів повинен розуміти це в першу чергу. Одними коментарями переламати довгостроковий тренд ослаблення долара, який розпочався ще в 2002 р., вже не вийде", - заявив головний стратег із валютного ринку Bank of New York Mellon Саймон Деррік.
"Сполучені Штати вступають у валютну війну проти решти світу. намагаючись вирішити свої економічні проблеми за рахунок знецінення долара. США шукають можливість нав'язати свою волю іншим країнам за рахунок друкарського верстата. І, судячи з усього, вони вийдуть переможцями з цієї боротьби, оскільки володіють невичерпним ресурсом: Федеральна резервна система може віддрукувати стільки доларів, скільки побажає", - пишуть аналітики Financial Times.
Проте деякі економісти сумніваються, що додаткові долари можуть надати серйозну дію на світову економіку. "Сполучені Штати друкують долари не лише для себе, але і для всього світу. Вільних доларів по планеті гуляє близько 60 трлн., і додавання ще одного трильйона на світову економіку сильно не вплине. Тут нам побоюватися нічого", - вважає професор кафедри світової політики Вищої школи економіки Максим Братерський.
Існують сумніви, що в США є досить сил і засобів, аби виграти валютну війну. Деякі аналітики вважають, що курс Вашингтона на ослаблення долара надзвичайно небезпечний, оскільки Китай володіє колосальними запасами державних облігацій США. В разі гострої конфронтації Пекін може знищити і долар, і економіку США, викинувши на світовий ринок американські облігації на трильйони доларів. У розпорядженні Китаю - величезні валютні резерви, об'єм яких, за останніми даними, досяг $2,648 трлн. З цієї суми приблизно 60% номіновано в доларах.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас