Єврокомісія закликає Україну забезпечити прозорість на ринку зернових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія закликає Україну забезпечити прозорість на ринку зернових

Аграрний ринок
197
Європейська комісія закликає Україну забезпечити прозорість на ринку зернових. Про це повідомив представник Єврокомісії Джон Кленсі, коментуючи введене Україною квотування на експорт зернових.
"Цей захід - суверенне рішення. Проте як член Світової організації торгівлі (СОТ) Україна повинна попереджати про такі заходи і мотивувати їх, а ми потім уважно проаналізуємо і перевіримо їх на відповідність міжнародним правилам торгівлі", - сказав представник Єврокомісії.
За його словами, відповідно до Генеральної угоди із тарифів і торгівлі, а також угоди СОТ із сільського господарства, існує дуже невелика кількість причин, які можуть бути підставою для введення кількісних обмежень на торгівлю сільськогосподарською продукцією, зокрема зерновими.
"ЄС просить Україну забезпечити прозорість і передбаченість на ринку зернових на користь як споживачів, так і економічних операторів. ЄС офіційно проінформував українську владу про це в серпні", - сказав Дж.Кленсі. Він також зазначив, що служби Єврокомісії ще оцінять деталі прийнятих заходів, зокрема, дату набуття чинності і ретроспективний ефект, і передадуть, "якщо буде потрібно, детальне послання українській владі".
Представник Єврокомісії також висловив думку про те, що такі рішення української влади впливають на двосторонні переговори про створення зони вільної торгівлі.
"Введення обмежувальних торговельних заходів щонайменше суперечить духу високого рівня лібералізації, на який направлена зона вільної торгівлі", - сказав Дж.Кленсі.
Як повідомлялося, 4 жовтня 2010 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 938 "Про встановлення обсягів квот на окремі види сільськогосподарської продукції, експорт якої підлягає ліцензуванню до 31 грудня 2010 р.".
Документом встановлені квоти на експорт пшениці і суміші пшениці та вівса (меслин), полби обсягом 0,5 млн. тонн, кукурудзи - 2 млн. тонн, ячменю - 0,2 млн. тонн і вівса - 1 тис. тонн. Квота на експорт гречки встановлена в об'ємі 1 тис. тонн. Квоти введені до 31 грудня 2010 р.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас