Набирає чинності новий закон про Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Набирає чинності новий закон про Нацбанк

Казна та Політика
3897
Сьогодні набирає чинності закон, який змінює норми, що регулюють діяльність НБУ . Закон ухвалений для виконання зобов'язань України перед Світовм банком і зобов'язань, передбачених Меморандумом про економічну і фінансову політику, який був укладений в рамках загальної з МВФ програми stand-by.
Документ містить зміни до закону про НБУ стосовно порядку розподілу прибутку Нацбанку, цілей його діяльності, гарантій політичної незалежності, компетенції підрозділів, розробки основних принципів грошово-кредитної політики, заборони надання кредитів державі, інформування громадськості про діяльність банку, організацію внутрішнього і зовнішнього аудиту.
Зокрема, дозволяється використання золотовалютного резерву на повернення Нацбанком валютних коштів (включаючи з відсотки за користування й іншими обов'язковими нарахуваннями) міжнародним фінансовим організаціям, іноземним центробанкам і іншим кредиторам.
Відкоректовано повноваження Ради НБУ, посилені вимоги до його членів (введена вимога про 10-річний досвід роботи в органах державної влади, міжнародних фінорганізаціях або банках, бездоганну ділову репутацію, відсутність судимості), заборонено поєднання цього статусу з представницьким мандатом, керівною роботою в органах держвлади і юридичних осіб (ЮО), в політпартіях.
Змінені повноваження правління НБУ, по-новому визначений його склад і порядок його формування, введена норма про обов'язковий для повноважності кворум в дві третини складу.
Термін повноважень глави НБУ подовжено до 7 років. Введено заборону на заняття цієї посади однією особою два терміни поспіль. Передбачені (нині зовсім відсутні в законі) вимоги до кандидата на цей пост, у тому числі аналогічні викладеним вище вимогам до членів Ради НБУ. Йому також заборонено прямо або опосередковано володіти акціями (частинами, паями) юридичних осіб.
Відкоректовано і підстави для звільнення глави НБУ. Серед нових - втрата бездоганної ділової репутації.
Стандарти і правила ведення бухобліку і фінзвітності банків, які встановлює НБУ, повинні будуть відповідати Міжнародним стандартам фінзвітності.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас