"Ъ": Банки здали кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки здали кредити

Кредит&Депозит
1267
Вчора в розпорядженні Комерсант-Україна виявилися баланси десяти найбільших банків на 1 жовтня, з яких видно, які установи скуповували у вересні ОВДП.
Найбільший обсяг держпаперів - 9,95 млрд грн. - в "Райффайзен Банк Аваль" , який у вересні докуповував облігацій на 1,92 млрд грн. Ця рекордна сума складає 23% від обсягу ОВДП, що знаходяться в портфелі всіх банків на кінець минулого місяця - 43,38 млрд грн. Інші дев'ять установ тримають ще 64% портфеля держпаперів.
У вересні також активно купував папери УкрСиббанк , який наростив портфель на 2,04 млрд грн. - до 5,44 млрд грн. Третя найбільша кредитна установа з іноземним капіталом - АКБ "Укрсоцбанк" - докуповував облігацій на 677,6 млн грн., сформувавши портфель у розмірі 2,77 млрд грн. Держбанки, в кризові часи що підтримували держбюджет своїми коштами, минулого місяця дали казні менше 1 млрд грн.: Укрексімбанк купив ОВДП на 386,5 млн грн., збільшивши портфель до 5,5 млрд грн., Ощадбанк - на 374,2 млн грн., до 6,66 млрд грн. Промінвестбанк удвічі збільшив портфель - до 698,55 млн грн.
Завдяки скупці держоблігацій банки збільшували активи, тоді як їх кредитні портфелі скорочувалися (окрім держбанків). Активи Укрексімбанку зросли на 1,58 млрд грн., "Райффайзен Банку Аваль" - на 1,1 млрд грн., Ощадбанку - на 766,6 млн грн., Укрсоцбанку - на 723,3 млн грн., Укрсиббанку - на 516 млн грн. Падінням активів відрізнився отличился Промінвестбанк (-191 млн грн.), що формував резерви під проблемні кредити.
Два іноземні банки з топ-10 - "ОТП Банк", і "Альфа-Банк" , ОВДП, що продали, на 538,6 млн грн. і 39,7 млн грн. відповідно, скоротили активи на 200,3 млн грн. і 492,7 млн грн. ВТБ Банк, хоча і скоротив портфель ОВДП на 378,4 млн грн., до 2,59 млрд грн., збільшив активи на 652,1 млн грн. Активи єдиної найбільшої кредитної установи, яка практично не звертає уваги на облігації, - ПриватБанку (у портфелі паперів на 58,3 млн грн.) - виросли на 3,38 млрд грн.
В Приватбанку говорять, що не цікавляться ОВДП через традиції кредитування реального сектора, що склалися в банку. "Якщо ви поглянете всю історію Приватбанку, то побачите, що ми завжди дуже обережно ставилися до державних паперів як до інструменту заробляння грошей, - заявив генеральний заступник голови правління Приватбанку Юрій Пікуш.- Але ми не відмовляємося вкладати в держоблігації і активніше інвестуватимемо в них тоді, коли вони будуть для нас комфортніші". За його словами, для цього ОВДП повинні мати коротший період звернення і вищу ліквідність.
Абсолютний лідер по портфелю ОВДП - "Райффайзен Банк Аваль" - вважає, що держпапери є основним способом зняття зайвої ліквідності. "Ліквідність потрібно кудись дівати. Не лежати ж їй на кореспондентському рахунку під 0%, - пояснює начальник відділу аналізу і досліджень банку Дмитро Сологуб.- Але ніхто не нарощуватиме портфель по 10-15 млрд грн., тому що прибутковість відчутно падає". Фінансисти говорять, що такої ж думки дотримуються і європейські акціонери українських банків, а банки з російським і українським капіталом активніше беруть на себе ризики кредитування позичальників. Із зростання активів топ-10 банків в 7,77 млрд грн., покупка ОВДП забезпечила 4,77 млрд грн. "В кожного банку свій погляд на те, в які інструменти входити, і свій прогноз ситуації з ліквідністю на майбутнє. Багато хто вважає, що криза ще не пройдена, тому ризики деяких банків не витримують резервів і довгих вкладень в економіку, - відзначає перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер.- Зараз ми серед тих, хто дивиться на економіку України з оптимізмом, і мають намір активно інвестувати в країну".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас