Рубіні обіцяє українській економіці "зустрічний вітер" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні обіцяє українській економіці "зустрічний вітер"

Казна та Політика
5060
Під час інвестиційного форуму, що проводився Києві і який був організований групою компаній "Інвестиційний Капітал Україна", виступив професор економіки Нью-Йоркського університету Нуріеля Рубіні.
Для тих, хто не в курсі: саме Рубіні ще в 2006 році передбачив крах американської фінансової системи. Де б не виступав фінансовий "оракул", від нього чекають одкровень з приводу подальшої долі світової економіки і, звичайно ж, перспектив тієї країни, до якої приїхав Рубіні.
Природно, що в своєму виступі в Києві він торкнувся ситуації у вітчизняній економіці, проте нічого несподіваного присутні на інвестфорумі не почули. З виступу професора взагалі можна зробити висновок про те, що від самої України в нинішній економічній ситуації взагалі мало що залежить...
Човен, як і раніше, один
Як вважає Рубіні, залежно від ступеня негативного впливу кризи, країни треба розділити на три категорії. Так, США і велика частина Євросоюзу хоча і серйозно постраждали від кризи, але сьогодні ситуація там не така вже і погана. Економіка відновлюється, хоча і повільними темпами, які ще більше сповільняться до кінця цього року. 2011 рік, на думку експерта, також не радуватиме ці країни особливим економічним зростанням. "Є, звичайно, в Європі світла пляма - Німеччина, економіка якої продовжує зростати, але надто багато ризиків на периферії Євросоюзу не дозволяють робити однозначно позитивних прогнозів для всієї єврозони", - вважає Рубіні.
До категорії країн, яким запас міцності дозволяє зберегти мінімальне зростання, він також відніс Японію.
Наступна категорія, на думку аналітика, - це країни, в яких, навіть незважаючи на світову фінансову кризу, зберігся високий показник зростання ВВП. Не важко здогадатися, що Нуріель Рубіні має на увазі Китай і меншою мірою Індію і Бразилію. "Багато хто сьогодні вважає, що цим країнам не варто звертати увагу на економіки США, Європи і Японії, які повільно відновлюються, і продовжувати стимулювати власне зростання. Але це неможливо зробити, оскільки подібна політика може призвести до перегріву економік, переоцінки активів і надування "власних бульбашок", які надалі можуть спровокувати рецесію", - відзначив Рубіні і додав: "Вже зараз видно, що навіть в Китаї почалося сповільнення економічного зростання".
В зв'язку з цим експерт вважає неминучою подальшу глобалізацію економічних процесів у світі. Тобто, тим, хто думав, що варто переорієнтуватися з американо-європейського ринку на китайський - і справи підуть вгору, розраховувати особливо нема на що. Як вже багато разів наголошувалося в останні пару років - в морі світової кризи ми всі в одному човні.
Третя категорія
Але сповільнення відновлення провідних світових економік - це, на думку Рубіні, ще не найстрашніше. Той факт, що зростання економіки США до кінця цього року складе лише близько 1%, свідчить про збереження вірогідності рецесії в цій країні. "Дуже складна ситуація до кінця року спостерігатиметься в європейській економіці, де висока вірогідність виникнення фіскальної кризи", - сказав він.
Такі прогнози експерта для нас особливо сумні на тлі того, що Україну він зараховує до третьої категорії країн. Тобто тих країн, які, будучи глибоко інтегровані в світову економіку, постраждали від кризи більше від інших. До таких Рубіні відніс Грецію, Ірландію, деякі країни Східної Європи, у тому числі і Україну. Опираючись на міркування експерта, не важко зробити висновок, що від цих країн практично нічого не залежить. Тобто зростатимуть економіка США і провідних країн Європи, не почне стагнувати китайська - значить, все буде в порядку і з економікою України. Ну а ні, так ні, і третього не дано.
Головне - не захоплюватися
Як відзначає Нуріель Рубіні, останнім часом багато країн, у тому числі і США, прагнуть за допомогою монетарної політики девальвувати свою національну валюту. Це, вірогідно, має призвести до зростання експорту товарів з цих країн в країни з сильнішою валютою. В результаті, за словами експерта, в світі заговорили про так звані валютні війни. До подібної практики активно вдаються і країни "третьої категорії", намагаючись девальвацією власної грошової одиниці підвищити конкурентоспроможність свого експорту. Те, що в Україні цей метод вже неодноразово випробуваний, напевно, нагадувати не треба.
"Всі хочуть заробляти за допомогою експорту і девальвації своєї валюти, навіть частина країн ЄС. Але так не буває, щоб у всіх була слабка валюта і зростання експорту. Це гра з нульовою ставкою", - переконаний Рубіні.
В зв'язку з цим він порадив українському уряду проводити гнучку валютну політику, не зациклюючись на девальвації гривні, що може призвести до торгівельної війни з іншими країнами.
Цікаво, що під час інвестиційного форуму експерт досить негативно оцінив можливість різкого зростання припливу зарубіжних інвестицій в країну. "Останнім часом Україна відчула приплив інвестицій. Проте багато країн з економіками, що розвиваються, вже сьогодні стурбовані припливом капіталів, що веде до надмірного посилення національної валюти. Припливом капіталів потрібно правильно управляти", - рекомендує професор Рубіні.
Підсумовуючи, він відзначив, що в принципі всі знають, як боротися з кризою. "Ми всі знаємо, що потрібно скорочувати дефіцит платіжного балансу. Залучати зарубіжний капітал для створення ефективного виробництва. Реформувати оподаткування, аби воно сприяло розвитку бізнесу", - сказав Нуріель Рубіні, додавши при цьому: "Якщо на початку року для економіки США і Європи "вітер" був попутним, то в другому півріччі він змінився на зустрічний. Це стосується і економіки України".
Єдине, що експерт беззастережно радить робити Україні, так це "стрімко проводити економічні реформи".
Антон Лосєв
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас