Гроші для "ледачих" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші для "ледачих"

Казна та Політика
7397
Збирачі податей від держави звернули свій пильний погляд у бік володарів депозитів, власників прибуткової нерухомості і власників цінних паперів. Як з'ясувала "ВД", неприємні сюрпризи для них заховані не лише в Податковому кодексі.
До зменшення прибутковості від розміщення грошей у вклади варто готуватися і власникам депозитів
Оренда житла
З 1 жовтня набрали чинності зміни до Закону "Про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно" і нова редакція Наказу Мін'юсту №7/5. "Віднині закон вимагає реєструвати всі договори оренди в БТІ. Ця інформація буде доступна для податкових інспекторів, що не дозволить ухилятися, як раніше, від 15%-го податку з доходів фізичних осіб - від суми отримуваних орендних платежів. Максимальний вирок суду в разі порушення цих норм - позбавлення волі терміном на п'ять років", - нагадує Наталія Доценко-Білоус, юрист компанії "Василь Кисiль i Партнері".
За оцінками юристів цієї компанії, дев'ять з десяти власників квартир доки ігнорують цю норму. Вони або просто не реєструють договір, або, що трапляється рідше, оформляють себе як приватних підприємців, відбуваючись 200 грн. єдиного податку на місяць. "Остання з оприлюднених редакцій Податкового кодексу містить норму, яка прямо забороняє вживання єдиного податку при здійсненні операцій з нерухомістю. Всім орендодавцям доведеться сплачувати податок на загальних підставах, тобто 15%-у ставку податку з доходу від оренди, - розповідає Андрій Серветник, партнер компанії Deloitte. - Якщо ж цей дохід перевищуватиме десять мінімальних заробітних плат, що складало 8,8 тис. грн. на початок жовтня 2010 р., ставка збільшиться до 17%".
Втім, незважаючи на цей момент, дохід від здачі житла в оренду залишиться найнадійнішим інструментом пасивного заробітку. Навіть при податковому навантаженні, що підвищується, власники квартир не несуть ризики, пов'язані з діями адміністраторів або фінансистів, а самі є господарями свого майна.
Депозити, цінні папери
До зменшення прибутковості від розміщення грошей у вклади варто готуватися і власникам депозитів. Норма про 5%-е обкладення доходів по цьому виду заробітку з високою часткою ймовірності знайде законну силу. Одночасно документ повинен зіграти на руку громадянам, які інвестують в цінні папери: проект НК передбачає зниження ставки податку до 5% по дивідендах від цінних паперів (сьогодні від отриманого доходу з акцій або облігацій в держскарбницю йде 15%). Андрій Серветник відзначає, що при цьому фінансові установи виконують функцію податкового агента і самі утримують податок з доходів фізичних осіб.
Цінні папери сьогодні показують максимальну прибутковість і, за прогнозами, утримають цю першість і далі. За даними інвестиційних компаній, доходи по акціях можуть досягати 30-50% на рік. Скоректувавши на 15% податок на прибуток, власники ЦП можуть збагатитися на 15-35%. А з набранням чинності НК прибутковість за вирахуванням державної податі зросте до 25-45%. Проте такий вид інвестицій традиційно є і найбільш ризиковим. "Прибутковість по акціях не гарантована і при несприятливій кон'юнктурі ринку може взагалі бути негативною", - попереджає Олег Іванець, аналітик інвестиційної групи "Арт-капітал".
Головним ризиком для бажаючих отримувати дохід від цінних паперів є відсутність фіксованого доходу, а отримання дивідендів залежить від рішення акціонерів. "Ризики по дивідендах залежать від сфери діяльності компанії, наявність прибутку і від рішення акціонерів про розподіл дивідендів, а не реінвестування їх в бізнес", - говорить Ірина Байбарза, юрист адвокатського об'єднання Arzinger.
"Лайфове" страхування, НПФ
Вигідність "лайфових" доходів зменшилася в порівнянні з докризовими показниками. По страхуванню життя, відповідно до закону, гарантовано отримання лише 4% доходу на рік. З врахуванням податкових обов'язків, розмір гарантованого доходу зменшується до 3,64% річних. У докризовий період дохід понад мінімально встановлений по даному виду вкладень не перевищував 27% річних. За даними Insurance.top, в кінці вересня 2008 р. "лайфові" компанії показали в середньому 6%-у прибутковість, а до осені 2010 р. показник впав до 4,8%.
У випадку ж з пенсійними фондами гарантованого доходу взагалі немає. Проте, згідно з інформацією Держфінпослуг, НПФ показували найкращу прибутковість по ринку: якщо в 2008 р. вона складала 27%, то вже в 2009 р. "підлетіла" до 172,7%. Відзначимо, що декотрі експерти ставлять під сумнів можливість отримання подібних заробітків у нестабільному минулому році (див. думку Наталії Доценко-Білоус). На кінець першого півріччя ц.р. доходи, отримані інвестфондами, склали в середньому 38,4% від залучених вкладів. При тому, що, за прогнозами Міжнародного центру перспективних досліджень, інфляція в 2010 р. складе близько 20%. Оскільки НПФ працюють виключно з національною валютою, реальна прибутковість в 2010 р., з врахуванням 9%-го податку, може скласти 9,4%.
Розміри податей для українців, які отримують страхові й пенсійні виплати, після прийняття НК не зміняться. "Сьогодні по довгостроковому страхуванню життя податок нараховується і на саму виплату, і на інвестиційний дохід", - говорить Наталія Невядомська, глава правління компанії "Інго Україна Життя". При цьому прогнози з приводу можливих гарантій по відшкодуванню як пенсійних, так і "лайфових" накопичень песимістичні. У теорії збереження і в НПФ, і в компаніях по страхуванню життя забезпечені державою.
"Кошти громадян не є власністю СК, не можуть використовуватися для погашення яких-небудь зобов'язань, окрім прийнятих по договорах страхування. В разі банкрутства СК страхові резерви обов'язково підлягають передачі іншої страхової компанії за згодою страхувальника і застрахованої особи або поверненню клієнтам", - переконує Сергій Тараса, перший заступник голови СК "Блакитній полiс". На ділі жодних фондів гарантування або пулу компаній, що покривають зобов'язання один одного перед клієнтами, ні для НПФ, ні для "лайфових" СК досі немає.
Наталія Доценко-Білоус, член Асоціації юристів фондового ринку, адвокат фірми "Василь Кисiль i Партнері"
- З позиції вкладення зручні інвестсертифікати, податок на дохід по яких - всього 5%. Але багато інвестфондів декларують високу прибутковість, яка досягається штучним нарощенням вартості за рахунок "сумнівних активів". У цих випадках не виключене придбання "сміттєвих" акцій, що дозволяє показати аж до 300% прибутку. Як джерело пасивного доходу я б розглядала лише цінні папери, які індексуються на інфляцію. Правда, майже всі ЦБ номіновані в гривні, і по більшості з них інфляція не індексується. Зручним інструментом отримання пасивного доходу можна вважати ПДВ-облігації, забезпечені держгарантіями. На них є попит, що дозволяє придбати ПДВ-облігацію з істотним дисконтом (до 60% від номіналу).
Віталій Дишловий, керівник відділу маркетингу КУА "Кінто"
- Вкладення в інвестфонд можна вважати одним з найзручніших способів отримання пасивних доходів. При низькому порозі входження (від 1000 грн.) людині не потрібно докладати зусиль для отримання доходу, оскільки вона довіряє управління грошима експертам. При цьому отриманий дохід обкладається за мінімальною, 5%-ю ставкою. Інший зручний спосіб отримання пасивних доходів в майбутньому - недержавні пенсійні фонди. Виплати з них обкладаються 15%-м податком, який нараховується лише на 60% від виплати.
Громадянам, які мають в своєму розпорядженні достатні кошти і хочуть ризикнути, можна інвестувати і в нерухомість - зараз її вартість завдяки кризі дещо знизилася. Проте чекати швидкого відновлення і зростання ставок на оренду нерухомості поки не варто.
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас