Точка зору: Обсяги квот на експорт зерна із України є необґрунтованими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Обсяги квот на експорт зерна із України є необґрунтованими

Аграрний ринок
271
Керівник служби бізнес-проектів ІА "АПК-Інформ" Родіон Рибчинський вважає необґрунтованими обсяги квот на експорт зерна, встановлені урядом України.
"Такого тугодумства в ухваленні рішення давно не було. "Мурижили" 3 місяці всіх учасників ринку і прийняли обсяги (квот на експорт зерна, - ред.) взагалі без обґрунтування", - заявив експерт у своєму коментарі.
Він вважає, що "немає жодної виразної відповіді", що мотивує встановлені обсяги експортних квот - 500 тис. тонн пшениці, 200 тис. тонн ячменю і 2 млн. тонн кукурудзи.
Р.Рибчинський також сумнівається відносно встановленого терміну дії квот - до 31 грудня 2010 р.
"Чому до 31 грудня? А що після? Новий урожай зберуть в грудні? Або сподіваються до цього часу щось десь перерахувати? Повна відсутність будь-якої логіки", - вважає він.
Експерт також скептично поставився до ідеї про продаж квот на експорт зерна на аукціонах, основним лобістом якої було не Мінагрополітики або Мінекономіки, а віце-прем'єр-міністр з Євро-2012 Борис Колесников.
"Чому постанова про введення квот на експорт набуває чинності з моменту публікації, тобто з 19 жовтня? А що робити тим компаніям, які вже завантажили зерно або вантажать, або тим, у кого судна вже стоять на рейді?"
Він також не виключає виникнення різних труднощів при розподілі ліцензій на експорт.
"У мене немає анінайменшого сумніву, що на стадії виділення ліцензій буде ще більше плутанини, беззаконня чиновників, корупції і відвертої дурості. А найбільше постраждають в результаті сільгоспвиробники", - резюмував експерт.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас