Рада просить КС оцінити законопроект про продовження своїх повноважень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада просить КС оцінити законопроект про продовження своїх повноважень

Казна та Політика
147
Верховна Рада просить Конституційний Суд дати оцінку законопроекту №7265 про внесення змін до Конституції, яким пропонується закріпити в перехідних положеннях Основного закону, що чергові вибори парламенту проводяться в останню неділю жовтня 2012 року.
За включення до порядку денного сесії і направлення на висновок до КС законопроекту проголосувало 260 депутатів за мінімально необхідних 226.
Проект "Про внесення змін до Конституції відносно проведення чергових виборів народних депутатів, Президента, депутатів Верховної Ради Автономної республіки Криму, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів" також передбачає доповнення перехідних положень Конституції нормою про те, що чергові вибори Президента після відновлення положень Основного закону в редакції 1996 за рішенням Конституційного Суду від 30 вересня 2010 проводяться в останню неділю березня 2015 року.
Також законопроект передбачає, що конституційний склад Ради - 450 депутатів, які обираються строком на 5 років (зараз термін повноважень Ради - 4 роки).
Також з 4 до 5 років проектом збільшується термін повноважень обраних на чергових виборах Верховної Ради Криму, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів.
Чергові вибори Ради і місцевої влади, згідно із законопроектом, проводяться в останню неділю жовтня п'ятого року їх повноважень.
Також законопроектом передбачається, що чергові вибори Президента проводяться в останню неділю березня п'ятого року повноважень глави держави, а в разі дострокового припинення повноважень Президента - в період 90 днів з дня припинення повноважень.
Законопроект підготовлений за ініціативою спеціальної комісії Ради з приведення законодавства у відповідність з Конституцією 1996 року.
За словами доповідача із законопроекту першого заступника голови парламенту Адама Мартинюка, авторами законопроекту є 230 депутатів.
Нагадаємо, раніше в четвер Верховна Рада відмінила своє рішення, яким включила до порядку денного сесії і направила в КС для отримання оцінки законопроект №7226 "Про внесення змін до Конституції", яким передбачається збільшення терміну повноважень парламенту, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів з 4 до 5 років.
В четвер Центральна виборча комісія також вирішила просити КС розтлумачити положення частини 1 статті 76 Конституцій відносно термінів проведення чергових виборів Верховної Ради.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас