Інтервенції не допоможуть ослабленню японської ієни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтервенції не допоможуть ослабленню японської ієни

Валюта
224
Японська ієна зросла на 84% проти кошика валют, які найбільше торгуються з 1986 року, включаючи зростання на 13% в 2010 році, на тлі щорічного позитивного сальдо поточного балансу - найбільш загального індикатора торгівлі.
На відміну від США і Єврозони, Японія не покладається на іноземний капітал для фінансування свого бюджетного дефіциту. Як результат, в Японію притікають гроші від інвесторів, стурбованих боргами деяких держав і сповільненням зростання глобальної економіки.
Ставки на те, що японська ієна до кінця року може знову повторити свій річний максимум (навіть незважаючи на продаж Японією 2 трлн ієн у вересні в рамках першої за останні 6 років валютної інтервенції), зростають. При цьому міністерство фінансів і ЦБ Японії неодноразово заявляли про те, що країні необхідна слабка валюта для підтримки експортного сектора.
"Будь-які спроби ослабити ієну будуть марними", - вважає Річард Франулович, старший валютний стратег з Westpac Banking Corp. - "Інтервенції, коли вони обернені проти фундаментальних основ руху курсів, приречені на провал".
Як вважає Роберт Лінч, глава валютного підрозділу в HSBC Holdings Plc., "японці демонструють торгівельний профіцит і це частково сприяє зростанню попиту на ієну".
Незважаючи на проведену інтервенцію, аналітики підвищують свої прогнози щодо ієни. Як показало опитування компанії Bloomberg, аналітики чекають, що ієна закінчить 2010 рік на рівні 85 ієн проти долара США в порівнянні з попереднім прогнозів на рівні 87,5 ієни за долара США. 15 жовтня банком Nomura Holdings Inc. був також озвучений прогноз, згідно з яким цей фінансовий рік ієна завершить на рівні 85 проти попереднього прогнозу в 89 ієн за долар США, а протягом найближчих двох років - до 81 ієни проти 88.
Торгівля опціонами показує, що є шанс на рівні 74%, що до кінця цього року ієна може відновити свій максимальний (з моменту завершення другої світової війни) рівень в 79,75 ієн за долар. Також на зростання японської валюти робить вплив той факт, що місцеві інвестори тримають свої активи в ієні, оскільки низькодохідні держоблігації США не дають достатньо прибутку. Також зростанню ієни сприяє намір Федрезерву США надрукувати більшу кількість грошей для підтримки власної економіки.
"Ринок не вважає, що Банк Японії вирішив відійти від питання дорогої ієни, просто в нинішній ситуації їм буде дуже важко запобігти посиленню ієни, - говорить Хенрік Гуллберг з Deutsche Bank AG. - Вони можуть сповільнити її зростання, але для успіху цієї справи необхідні скоординовані зусилля на міжнародному рівні, а поки що про це сказати не можна".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас