ДПУ розпочала перевірки постачань зброї до Грузії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПУ розпочала перевірки постачань зброї до Грузії

Казна та Політика
144
Генеральна прокуратура почала позапланову перевірку держкомпанії "Укроборонсервіс", повідомляє газета "Дело". За інформацією видання, перевірка проводиться в рамках розслідування постачань в 2005 році українською стороною зенітних керованих ракет 9М38М1 і 3М9М3 до Грузії.
Сьогодні прокуратура перевіряє документи, що свідчать про співпрацю держкомпанії з приватною українсько-російською фірмою "Паралаксом". У 2005 році "Укроборонсервіс" уклав договір про покупку для потреб Міноборони 52 ракет 9М38М1, з них 48 - бойових, дві - учбові і ще дві - макети ракет. З цією метою був укладений договір із "Паралаксом". Сума контракту склала 27,85 мільйона гривень. Проте, як зазначили у прокуратурі, на той момент в приватної компанії не було ліцензії на торгівлю боєприпасами.
Як повідомляє "Дело", у кримінальній справі, яку розслідує Генеральна прокуратура, проходять два керівники фірми "Паралакса" - директор і його заступник. У правоохоронних органах їх звинувачують в проведенні операцій із купівлі-продажу ракет без наявності ліцензії на реалізацію боєприпасів. Як пояснили раніше виданню в самій фірмі, продавати і купувати ракети їм дозволяла ліцензія на реалізацію військової техніки, яка була в компанії на момент операції.
В комерційній структурі вважають, що для зенітних керованих ракет 9М38М1 слід використовувати саме таку термінологію - військова техніка, оскільки ліцензійні умови, затверджені постановою Кабміну, не містять чіткого визначення терміну "ракета" і не відносять її до боєприпасів.
"Дело" також з'ясувало, що "Паралакс" застрахував скандальні ракети в СК "Столичне страхування". У червні Генпрокуратура ініціювала обшук офісу страховика. Проте фірми за місцем реєстрації не виявилося.
В справі також фігурує "ВіЕйБі Банк". У 2006 році фірма "Паралакс" отримала від фінустанови кредит в сумі 11,814 мільйонів грн. Як повідомило виданню джерело у "ВіЕйБі", слідчі з прокуратури вже провели виїмку документів відносно руху коштів на банківських рахівницях "Паралакса".
Сьогодні, окрім перевірок учасників операції купівлі-продажу ракет, прокуратура добивається анулювання самого договору, а також компенсації державі більше 33 мільйонів гривень.
"Укроборонсервис" - державна компанія, яка займається експортом та імпортом продукції військового і спеціального призначення.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас