Аналітик: Квоти не вплинуть на обсяги експорту зернових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Квоти не вплинуть на обсяги експорту зернових

Аграрний ринок
241
На відміну від ситуації в Росії, очікуване зниження урожаю в Україну не несе загрози національній продовольчій безпеці. Тому квотування експорту зернових, на противагу нашому північному сусідові, не є критично необхідним заходом. Таку думку висловив аналітик інвестиційної компанії BG Capital Дмитро Ушенко.
"У цьому році врожай зернових в країні складе близько 40 млн т, що в півтора рази більше річного внутрішнього споживання (26 млн т). Тим не менш, для впровадження квот до кінця року є кілька причин:
- поповнення держрезерву. Для поповнення держрезерву потрібно додатково закупити 1,5-2,0 млн т зернових (на даний момент в держрезерві - близько 1,7 млн т). Після того, як уряд не зумів домовитися з трейдерами в період дії квот, Аграрний фонд може скупити необхідні обсяги;
- популістські цілі. У переддень місцевих виборів стримування цін на такий соціально важливий товар як хліб є важливим чинником для рейтингу;
- зниження активності зернотрейдерів. Квоти були впроваджені, щоб частково "охолодити" експорт. За перший квартал з України було експортовано близько 3,5 млн т при загальнорічному прогнозі на рівні 13,0-13,5 млн т", - сказав Д.Ушенко.
"Ми вважаємо, що квоти на експорт 2,7 млн т зерна до 31 грудня 2010 р. є достатніми, оскільки додатковий попит на внутрішньому ринку також буде з боку Аграрного фонду на рівні в 1,5-2,0 млн т, що дозволить фермерам реалізувати бажані обсяги, проте вже за меншими цінами. З урахуванням того, що введені квоти короткострокові й навряд чи будуть продовжені, у другій половині 2011 маркетингового року (січень 2011 р. - червень 2011 р.) Україна експортує 6,5-7 млн т зернових і досягне рівня 13,0-13,5 млн т сумарного експорту за підсумками року",- підсумував аналітик.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас