БЮТ почав збір підписів за відставку Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

БЮТ почав збір підписів за відставку Кабміну

Казна та Політика
776
Фракція Блоку Юлії Тимошенко почала збір підписів для розгляду питання про відставку Кабінету міністрів України. Про це під час погоджувальної ради заявив перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якін, повідомляє кореспондент РБК-Україна.
"Від сьогодні фракція БЮТ починає збирати 150 підписів для розгляду питання про відставку уряду", - заявив він.
При цьому заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв відзначив, що БЮТ розраховує не лише на голоси фракції НУ-НС в голосуванні за відставку уряду. "Ми розраховуємо не лише на голоси БЮТ і НУ-НС, але і на голоси комуністів під час голосування за відставку уряду ... Регламент передбачає, що протягом двох тижнів, відповідний проект постанови про відставку уряду має бути підготовлений до розгляду, і в разі, якщо його не підготують, через тиждень його можна буде виносити до сесійної зали. Ми сподіваємося, що достатня кількість депутатів проголосує за висловлення недовіри цьому уряду", - сказав С.Соболєв. Він повідомив, що БЮТ сьогодні проведе спеціальне засідання, і "ми також звернулися до наших колег з НУ-НС ... і до четверга (21 жовтня) ми оголосимо весь список депутатів, які поставлять свої підписи за відставку уряду".
В свою чергу, спікер Верховної Ради Володимир Литвин упевнений, що опозиція не зможе відправити у відставку уряд. "Це невід'ємне право ВР або частини корпусу, і за відповідною процедурою спочатку треба зібрати 150 підписів депутатів, а потім винести це питання на розгляд у ВР ... Давайте дочекаємось, чи буде 150 підписів, але зрозуміло, що навіть якщо ця ініціатива буде реалізована, то нічого не буде", - заявив В.Литвин.
Литвин також повідомив, що БЮТ вимагає заслухати у Верховній Раді віце-прем'єр-міністра з економічних питань Сергія Тигипка в день уряду, 22 жовтня. "На цей пленарний тиждень надійшла пропозиція від фракції БЮТ відносно того, аби була можливість поставити питання віце-прем'єр-міністрові Сергію Тигипку", - заявив В.Литвин.
В свою чергу, Кожем'якін додав, що 22 жовтня, окрім звіту віце-прем'єр-міністра Тігіпка, "ми вимагаємо, аби до Верховної Ради прийшов також прем'єр-міністр України Микола Азаров".
За словами Кожем'якіна, БЮТ також вимагає розглянути першочергово питання про введення мораторію на підвищення цін на харчові продукти, а також створити тимчасову слідчу комісію з розслідування причин друкування грошей. "Ми вимагаємо, аби до порядку денного був включений проект постанови і розглянутий першочергово про введення мораторію на підвищення цін на харчові продукти ... А також сьогодні ми реєструємо проект постанови про створення ТСК з питання з'ясування причин несанкціонованого друкування грошей, що призводить до інфляції, і ми сподіваємося, що регламентний комітет розгляне його, і ми проголосуємо за створення ТСК на цьому тижні", - сказав А.Кожемякин.
За чинною Конституцією 1996 р., Верховна Рада за пропозицією не менше однієї третини народних депутатів України від її конституційного складу може розглянути питання про відповідальність Кабміну і ухвалити резолюцію недовіри Кабінету міністрів більшістю від конституційного складу ВР. Наслідком прийняття резолюції недовіри є відставка уряду. Кабмін, відставка якого прийнята Президентом, за його дорученням продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого уряду, але не довше, ніж 60 днів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас