Євро рвонув угору: олігархи радіють, громадяни сумують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро рвонув угору: олігархи радіють, громадяни сумують

5682
Минулого тижня американський долар, до якого прив'язана і гривня, подешевшав на світових ринках до найнижчої позначки за 10 місяців по відношенню до євро і відновив 15-річний мінімум по відношенню до ієни. Деякі економісти вже говорять, що в світі почалася "війна валют", яка може перерости в масштабні фінансові потрясіння.
Хто розв'язав валютну війну
Минулої п'ятниці євро в Україні продавався по 11,25 грн. Це майже на півтори гривні дорожче, ніж на початку літа. Різке підвищення курсу євровалюти у нас в країні - це не що інше, як віддзеркалення того, що твориться на міжнародних ринках. А там побоювання за долю Греції, Іспанії і Португалії змінила боязнь того, що в США надрукують ще один трильйон доларів.
З початку року американська Федеральна резервна система, яка фактично володіє друкарським верстатом, вже випустила на ринок 1,7 трлн доларів. На ці гроші були придбані облігації та іпотечні папери. Тобто фактично економіка США була прокредитована на фантастичну суму. Але і це не допомогло.
Деякі експерти підкреслюють: вірогідність чергової хвилі кризи в США дуже висока. Щоб впоратися з наслідками економічного спаду, в Америці вирішили викупити облігації на суму від 500 мільярдів до трильйона доларів. Зараз весь світ звинувачує США в розв'язуванні "війни валют". Цей термін першою використала міністр фінансів Бразилії, заявивши, що багато країн зараз намагаються штучно занизити курс власної валюти для того, щоб отримати переваги в зовнішній торгівлі.
- США першими почали "війну валют", і вся решта світу має бути готовою до спроб Вашингтона девальвувати долар, - так прокоментував ситуацію провідний китайський економіст Лі Сяньян. - Продовження інтервенції на валютних ринках завдає удару по відновленню економіки у всьому світі.
За його словами, без слабкого долара Сполучені Штати не зможуть забезпечити зростання своєї економіки, яка переобтяжена боргами. А за допомогою ослаблення валюти американці хочуть "інтернаціоналізувати" свій держборг, що перевищує зараз 13 трильйонів доларів, або 90% ВВП США.
В Європі говорять, що долар слабітиме і далі, а євровалюта подорожчає ще більше. За прогнозами британської компанії Aviva Investors, євровалюта до кінця року подорожчає як мінімум до 1,45 долара.
Заручники "зеленого"
Якщо прогнози європейських економістів збудуться, то середній євро в Україні до кінця року подорожчає ще мінімум на 40 копійок - до 11,60 грн. Таким курсом українців навряд чи здивуєш, ми пам'ятаємо і 12,50 за євро. Але кому це вигідно?
Як говорить "економічне" прислів'я, якщо в одному місці стало менше грошей, то в іншому їх кількість збільшилася. Фактично зростання курсу євро веде до дорожчання імпортних товарів в Україні, а оскільки їх у нас дуже багато, то, зрозуміло, що і інфляція прискорить свої темпи.
Хоча з іншого боку, ослаблення долара, а разом з ним і гривні по відношенню до євро позитивно позначається на вітчизняній економіці. Українські товари стають дешевшими в порівнянні з їх європейськими аналогами, а значить, і попит на них зростатиме.
Наша економіка живе за рахунок експорту сировини. При цьому контракти на постачання енергоносіїв для України закріплені в доларовому еквіваленті, що якраз вигідно вітчизняним підприємствам. Проте весь прибуток осяде в кишенях олігархів на офшорних рахунках. Хоча частина цих коштів прийде в Україну у вигляді інвестицій тих же кіпрських компаній.
А ось простим українцям доведеться тугіше затягнути пояси. Ціни на багато імпортних товарів, які навіть не виробляються в Україні, прив'язані до євровалюти або виробляються в країнах Єврозони.
- Дороге євро в першу чергу ударить по імпортерах і простих споживачах, - говорить директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. - Ціни на імпортні товари підуть вгору, адже до 40 відсотків товарообороту України належить до Єврозони. Наша країна має величезний товарооборот з Польщею, Італією, країнами Балтії. Тому інфляція неминуча. Подорожчають в першу чергу споживчі товари, які ми завозимо з Європи: це продукти харчування, сантехніка, меблі, товари гігієни, косметика, одяг, взуття, а також продукція машинобудування.
Крім того, подорожчають імпортні автомобілі. За оцінками директора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка, дві третини міжнародних автомобільних брендів, які продаються в Україні, прив'язані саме до курсу євро. Правда, деякі салони досі продають автомобілі ще 2008-2009 років випуску. Тому чекати різкого подорожчання тут поки не варто.
Дорожчатимуть електроніка, побутова техніка і ліки. Тут зростання цін може розтягтися на місяці, адже ці товари завозяться великими партіями і зараз не розпродані складські запаси, куплені ще на початку літа.
Найшвидше подорожчають європейські продукти харчування і квіти, які Україна купує в Голландії. Тут постачання йдуть з інтервалом в декілька днів.
Звідки ростуть ноги "війни валют"
Як кажуть фахівці, "валютна війна" переслідує ті ж цілі, що і захист власних виробників, який називається протекціонізмом. І якщо раніше уряди захищалися від імпорту шляхом підвищення мит і накладення на нього інших обмежень, то тепер, коли всі ці дії потрібно погоджувати з тим же СОТ, вони йдуть іншим шляхом - занижують вартість своїх грошей, роблячи таким чином іноземні товари дорожчими. А "валютна війна" - це перш за все підтримка експорту шляхом заниження валютного курсу країни-експортера.
Цілі в обох випадках однакові - збільшення попиту на продукцію своїх виробників за рахунок дорожчання імпорту. При цьому попит на свою продукцію зростає як усередині країни, так і на чужих ринках за рахунок зростання експорту в разі "валютної війни".
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас