Венеціанська комісія: У реформі судоустрою в Україні є низка негативних змін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венеціанська комісія: У реформі судоустрою в Україні є низка негативних змін

Казна та Політика
718
Венеціанська комісія розглянула питання про реформу судоустрою в Україні і дала оцінку закону "Про судоустрій і статус суддів", що набрав чинності 27 липня 2010 р., відзначивши низку негативних змін, пише сьогодні "Комерсант-Україна".
Так, під час 84 сесії комісії, яка проходила 16-17 жовтня, секретар комісії Томас Маркерт відзначив, що у його колег склалися дві думки щодо зміни судової системи України. "Висновки Венеціанської комісії неоднозначні", - сказав він.
Маркерт заявив, що в підсумковій оцінці закону комісія відзначила низку негативних змін. "Одне з них віднімає практично всі повноваження у Верховного суду і знижує його статус до такого рівня, що він вже не може функціонувати нормально", - сказав секретар комісії. Він також додав, що стурбованість організації викликають деякі положення закону, що стосуються повноважень Вищої ради юстиції (ВРЮ): "Деякі повноваження Вищої ради юстиції, наприклад інспекція судових рішень до їх прийняття і низка інших, викликають багато питань".
В той же час, за словами Маркерта, комісія "відзначила певний прогрес" в реформуванні українського судового законодавства: "Декілька рекомендацій Венеціанської комісії було взято до уваги. Зокрема, поліпшення були зроблені в питанні автоматичного розподілу справ між суддями.
У свою чергу, член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук вважає, що Україна повинна імплементувати рекомендації організації. "Вихід з ситуації, що склалася, такий: необхідно імплементувати всі рекомендації Венеціанської комісії, у тому числі і шляхом проведення конституційної реформи правосуддя", - заявила вона.
В той же час, в комітеті Верховної Ради з питань правосуддя запевнили, що до висновків Венеціанської комісії "обов'язково прислухаються". "Судова реформа ще повністю не завершена, тому при її доопрацюванні ми враховуватимемо рекомендації у тому числі й Венеціанської комісії. Але це не означає, що вони будуть засадничими - над завершенням реформи працює маса людей і організацій", - заявив член комітету, народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.
Нагадаємо, 20 вересня ц.р. Президент України Віктор Янукович провів зустріч з Головою Парламентської Асамблеї Ради Європи Мевлютом Чавушоглу. Під час зустрічі Президент відзначив, що сьогодні в Україні вже відбувається реформування судової системи і кримінальної юстиції. Він також відзначив, що підписав Указ про створення робочої групи з питань реформування кримінального судочинства - для попереднього погодження і підготовки пропозицій щодо реформ в даній сфері, забезпечення конституційних прав громадян і впровадження міжнародних демократичних стандартів.
За словами президента ПАРЄ, "зараз, коли після тривалої політичної кризи і чесних президентських виборів до влади в Україні прийшли сильний Президент і уряд більшості, зволікати з реформами не можна. Але, перш ніж український парламент прийматиме необхідні законодавчі акти, вони повинні пройти консультації у Венеціанській комісії".
Європейська комісія за демократію через право, відоміша як Венеціанська комісія - за назвою міста, де вона збирається, була утворена незабаром після падіння Берлінської стіни в 1990 р. Вона зіграла ключову роль в прийнятті східноєвропейськими країнами конституцій, відповідних стандартам європейської конституційної спадщини.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас