Бізнес чекає зростання інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес чекає зростання інфляції

Казна та Політика
1175
Про це повідомив сообщил Нацбанк із посиланням на чергове опитування керівників компаній. За даними НБУ, інфляційні чекання в третьому кварталі на відміну від трьох попередніх кварталів посилилися і склали в середньому на наступні 12 місяців 14,5% (рівень очікуваної інфляції) проти 11,8% в другому кварталі.
"Незмінність курсу гривні до долара США чекають 50,6% респондентів проти 57,1% в попередньому кварталі. Опитані підприємства чекають також знецінення гривні до долара США і євро", - сказано в повідомленні регулятора. Нацбанк також відзначає, що респонденти чекають сповільнення зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців.
В опитуванні взяли участь керівники 1192 підприємств у всіх регіонах країни, які представляють економіку по основних видах бізнес-діяльності. Опитування проводилося в кінці серпня.
Директор казначейства "Сведбанк" Марія Воложинська говорить, що в осінні місяці традиційно посилюються інфляційні чекання економічних кіл. При цьому зараз багато бізнесменів дійсно чекають ослаблення курсу гривні по відношенню до основних іноземних валют. Підставою для збільшених побоювань стосовно зростання цін послужили низка непрямих заходів НБУ з розширення монетарної бази (зокрема, викуп ОВДП).
Втім, банкіри запевняють, що бізнес зараз не чекає економічної катастрофи. Радник голови правління Діамантбанку з фінансів і стратегії Єгор Ільїн говорить, що про рівень інфляційних чекань можна побічно судити за динамікою депозитного портфеля юридичних осіб. "Якщо інфляційні чекання значні, вочевидь, що менеджмент компаній вважатиме за краще інвестувати вільні кошти в якийсь проект або купівлю валюти", - сказав Ільїн. Але в Україні, навпаки, впродовж всього 2010 р., включаючи вересень і жовтень, істотного зменшення коштів юридичних осіб, розміщених на депозитах, не спостерігалося. Більше того, за словами Ільїна, унаслідок зниження ставок по депозитах і з метою збереження більш-менш високого прибутку по відсотках, що нараховуються, корпоративні клієнти розміщують кошти на триваліші періоди, ніж раніше. "Якби бізнес був упевнений в значній інфляції, він навряд чи здійснював би подібні операції (тобто залишав гроші на депозитах)",- вважає експерт.
Як відзначає Воложинська, побоювання щодо курсу гривні викликані збільшеним попитом на іноземну валюту, в основному внутрішнього характеру. "І, до речі, цей попит не пов'язаний з відпливом інвестиційного капіталу нерезидентів", - сказала експерт. За її словами, викликає тривогу негативна тенденція щодо дефіциту торгівельного рахунку платіжного балансу (обсяги імпорту перевищують експорт): очікуване зниження курсу національної валюти в середньостроковій перспективі пов'язане саме з цим явищем.
Втім, поки курс долара по відношенню до гривні, незважаючи на коливання, впродовж останнього року залишається стабільним. "Це означає, що великі компанії не розглядають конвертацію коштів у валюту, як спосіб уникнути втрат від інфляції", - вважає Ільїн. До того ж, на думку начальника управління контролю над валютною позицією банку "Хрещатик" (Київ) Едуарда Назаренка, Нацбанк зараз має всі необхідні інструменти і достатній рівень валютних резервів для підтримки курсу гривні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас