Чавес пообіцяв постачання нафти до Білорусі протягом 200 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чавес пообіцяв постачання нафти до Білорусі протягом 200 років

Енергетика
325
Президент Венесуели Уго Чавес гарантує стабільність постачань нафти до Білорусі. Про це він заявив на зустрічі з президентом Білорусі Олександром Лукашенком у вузькому складі.
"Ми в курсі, що ваші НПЗ потребують нафти. В білоруських НПЗ не буде браку нафти впродовж 200 років", - сказав Чавес.
Кажучи про Білорусь, він відзначив, що венесуельський народ ставиться до неї так само, як до батьківщини, так само як і білоруський народ до Венесуели. "Ми продовжуємо йти нашим шляхом і йтимемо завжди", - сказав Чавес, маючи на увазі перспективи нарощення співпраці між двома країнами в різних сферах.
Зокрема, Уго Чавес подякував білоруській стороні за підтримку і допомогу Венесуелі в частині обміну технологіями, реалізації проектів у сфері житлового будівництва, промислової кооперації, співпраці в області нафтохімії та ін. Він також подякував Білорусі за готовність поділитися з Венесуелою "всім, що тут виробляється, заводами, потужностями". "Цьому немає ціни, особливо в сучасному світі, в багатьох частинах якого встановився егоїзм, панування ТНК, в яких немає батьківщини", - відзначив президент Венесуели.
"Тут немає боржників - ми товариші, і ми разом будуємо альтернативу імперіалізму. Це багатополярний світ", - додав Чавес.
Нагадаємо, що міністр палива і енергетики України Юрій Бойко прогнозує пробне прокачування нафти в аверсному режимі по нафтопроводу "Одеса - Броди" до Білорусі вже в кінці листопада. Зараз венесуельська нафта, що купується Білоруссю, приходить в танкерах в порт Одеси, а звідти доставляється на Мозирський НПЗ залізницею транзитом через Україну.
Білорусь почала переговори з Венесуелою про постачання нафти після конфлікту з Росією з приводу нафтових мит. Перший танкер з венесуельською нафтою Білорусь отримала в травні 2010 року. У поточному році Білорусь прийме 4 млн. тонн нафти з цієї країни, в 2011 році - 8-9 млн., а надалі - 10 млн. тонн.
Планується, що бл. 2,5 млн тонн венесуельської нафти Мінськ отримуватиме через морський порт Клайпеди (Литва).
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас