Експерт: Позов ГПУ до "Нафтогазу" і "Газпрому" має розглядати шведський суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Позов ГПУ до "Нафтогазу" і "Газпрому" має розглядати шведський суд

Енергетика
149
Позов ГПУ про визнання недійсними договорів купівлі-продажу природного газу від 20 січня 2009 між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" повинен розглядатися не в державному суді і не в Україні, а в арбітражному трибуналі в Швеції, заявив юрексперт Максим Алінов.
"Не можна не звернути увагу і на те, що прокуратура прагне через український суд визнати недійсними договори, кожен з яких регулюється правом Швеції і має власну арбітражну обмовку. А це означає, що будь-які спори щодо договорів від 20 січня 2009 року, в тому числі і щодо їх недійсності, мають розглядатися не в державному суді і не в Україні, а в арбітражному трибуналі в Швеції згідно з шведським правом", - упевнений експерт.
При цьому будь-яке рішення питання лише в київському гомпсуді не матиме міжнародної легітимності, вважає Алінов.
"Звичайно, Господарський суд Києва може нехтувати відповідними арбітражними обмовками, але в цьому випадку рішення українського суду не набуде міжнародної легітимності. У цивілізованих правових системах позов Генпрокуратури розглядали б, швидше за все, як недопустиме втручання державного органу в контрактні відносини між приватними особами", - констатував експерт.
При цьому він нагадав, що для ділових угод, укладених з метою, що суперечить інтересам держави, в українському Господарському кодексі існує відповідна стаття.
"Якщо прокуратура має докази того, що контракти від 20 січня 2009 року були укладені з метою, що суперечить інтересам держави, то чому тоді прокуратура не просить суд застосувати статтю 208 Господарського кодексу України? Ця стаття передбачає, що якщо контракти укладені обома сторонами з метою, що свідомо суперечить інтересам держави, то все отримане обома сторонами (НАКом і "Газпромом") за такими контрактами має бути вилучено в дохід держави", - нагадав Алінов.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас