Вбивця Землі розігнався — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вбивця Землі розігнався

6827
Великий адронний коллайдер, запущений в березні цього року, розігнався до нової рекордної потужності роботи. Про це повідомив директор Європейської організації ядерних досліджень Рольф Хойер.
Світимість в 10 в 32 ступені протона за секунду на квадратний сантиметр була досягнута сьогодні вночі. "Коли ми в кінці березня запустили коллайдер, то поставили перед собою мету досягти рекордної світимості до кінця 2010 року. Учора увечері ми добилися цього. Це велике досягнення всіх тих, хто бере участь в проекті", - написав із цього приводу Хойер в блогу на Twitter, присвяченому коллайдеру.
В той же час він запевнив, що учені продовжать розганяти коллайдер і планують в 2011 р. вийти на ще більшу потужність роботи. Це, за словами Хойера, відкриє для фізиків нові таємниці природи. "Мета, яку ми ставили перед собою на цей рік, була реалістичною, хоча і жорсткою. Дуже приємно бачити, що вона була досягнута в стислі терміни", - сказав він.
Нагадаємо, попередній рекорд потужності роботи був досягнутий в червні цього року, тим самим ще на крок наблизивши вчених до розгадки таємниць виникнення Всесвіту. Зараз детектори 27-кілометрової установки реєструють по 10 тис. зіткнень елементарних часток щомиті, але поки ВАК ще далеко не досяг свого пікового навантаження. Проте навіть з сьогоднішніми показниками коллайдер може претендувати на роль найпотужнішого прискорювача елементарних частинок. Очікується, що на 100% ВАК запрацює до 2013 р., коли його потужність досягне позначки в 14 трлн електронвольт.
Великий адронний коллайдер - це прискорювач заряджених частинок на зустрічних пучках, призначений для розгону протонів і важких іонів і вивчення продуктів їх зіткнень. З його допомогою учені сподіваються отримати нові відомості про влаштування матерії і, можливо, виявити нові елементарні частинки. Гігантський пристрій знаходиться в кільцевому тунелі завдовжки 27 км. на кордоні Франції і Швейцарії і працює вже півтора роки.
За матеріалами:
Утро
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас