Український флот проїдає гроші на розвиток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український флот проїдає гроші на розвиток

Казна та Політика
155
Рахункова палата заявляє про неефективне використання бюджетних коштів, виділених Міноборони на утримання і розвиток військово-морських сил України. Замість зміцнення боєздатності флоту держава витрачає мільйони на утримання недобудованого ракетного крейсера "Україна" і ремонт застарілого підводного човна "Запоріжжя", через що застаріле озброєння і техніка Військово-морських сил України не здатні виконувати поставлені завдання.
До таких висновків дійшла колегія Рахункової палати, розглянувши результати аудиту ефективності використання бюджетних грошей.
Як встановили аудитори, десятки мільйонів бюджетних гривень, які щороку направляються на реформування і розвиток ВМС, витрачаються на утримання військ.
"Понад 90% державних коштів (а це більше 1,5 мільярдів гривень) впродовж останніх двох років направлено на поточне утримання особового складу ВМС, унаслідок чого рівень їх бойової підготовки знизився, а наявне озброєння і військова техніка фізично і морально застаріли, не відповідають сучасним вимогам, не гарантують якісного і повноцінного виконання Військово-морськими силами встановлених завдань", - констатують в Рахунковій палаті.
При цьому замість завершення будівництва відомчих житлових будинків, значні кошти направлені в довгострокову дебіторську заборгованість, а замість придбання сучасного озброєння і військової техніки гроші використані на утримання недобудованого ракетного крейсера "Україна" і ремонт застарілого підводного човна "Запоріжжя".
Крім того, Рахунковою палатою виявлені істотні проблеми в системі військового судноремонту: на сьогодні вона фактично розбалансована, заводи і науково-технічні установи різної форми власності не об'єднані державними програмами і замовленнями.
"Галузь військового судноремонту практично знищена, втрачений її виробничий і науковий потенціал, що є передумовою до втрати поки що існуючого вітчизняного флоту", - резюмують в Рахунковій палаті.
Про результати аудиту Рахункова палата проінформувала президента України, Верховну раду, Кабмін, а також керівництво Міноборони для вживання заходів і усунення виявлених порушень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас