Меркель наполягає на ще більшому посиленні критеріїв фінансової стабілізації в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель наполягає на ще більшому посиленні критеріїв фінансової стабілізації в ЄС

Казна та Політика
247
Канцлер Німеччини Ангела Меркель наполягає на подальшому посиленні в Євросоюзі критеріїв фінансової стабілізації, щоб запобігати фінансово-економічним кризам, подібним до грецької, повідомив журналістам у п'ятницю представник уряду Штеффен Зайберт.
"Німеччина вірить, що після Європейської Ради в кінці жовтня робота над механізмами стабілізації буде продовжена", - сказав він. Наступне засідання ради відбудеться 28-29 жовтня в Брюсселі.
В четвер Меркель зустрічалася з головою Європейської ради Херманом Ван Ромпеєм, на зустрічі обговорювалися пропозиції в рамках пакету законодавчих ініціатив з підвищення фінансової стабільності в єврозоні і ЄС в цілому. Очікується, що пакет запропонованих заходів набере чинності до середини 2011 року. До цього їх належить схвалити Європейській раді і Європарламенту.
Єврокомісія пропонує "наймасштабніші зміни в економічному законодавстві ЄС і єврозони з часу початку функціонування економічного і валютного союзу". Вони включають шість основних пунктів, у тому числі чотири ініціативи в податково-бюджетній сфері і дві нові пропозиції, спрямовані на відстеження і врегулювання макроекономічних дисбалансів, що виникають в ЄС і єврозоні.
Як відзначають в Єврокомісії, реформи відповідають Лісабонським договорам і повинні піти на користь ЄС і єврозоні. У тому числі передбачається, що вони нададуть ЄС і єврозоні необхідний набір інструментів для проведення здорової політики і, таким чином, сприятимуть стійкішому зростанню і стабільності на ринку праці, що відповідає стратегії "Європа - 2020".
Перші дві пропозиції Єврокомісії стосуються пакту стабільності і зростання, що регулює рівень дефіциту бюджету і рівня держборгу для держави - члена Євросоюзу. В комісії вважають, що країни повинні створювати "подушки безпеки" в умовах хорошої економічної кон'юнктури для м'якшого подолання складних економічних ситуацій. Єврокомісія пропонує підсилити контроль за проведенням країнами ЄС ефективної бюджетної політики, а також має намір посилити нагляд за країнами, рівень держборгу яких перевищує допустимі відповідно до пакту 60% ВВП.
Відповідно до третього пункту пропонованих реформ країни, що порушують нормативний показник держборгу, повинні будуть відкладати на спеціальний безпроцентний депозит 0,2% ВВП, сума якого в разі невиконання розпоряджень з виправлення ситуації з держборгом вважатиметься штрафом. При цьому країна буде автоматично оштрафована, якщо пропозиція Єврокомісії про така дія на державу-порушника не буде відхилена Європейською радою кваліфікованою більшістю голосів.
Четверте - захід, спрямований на підвищення стабільності фінансової системи ЄС, Єврокомісія пропонує включити цілі і завдання пакту стабільності і зростання до національного податково-бюджетного законодавства країн - учасниць Союзу.
Крім того, Єврокомісія виступає за введення нового оціночного механізму - "Процедури перевірки надмірних дисбалансів" - для виявлення і ліквідації макроекономічних дисбалансів країн - членів ЄС. У випадку якщо ситуація в якійсь з країн ЄС загрожуватиме фінансовій стабільності економічного і валютного союзу, Європейська рада може видати їй низку рекомендацій щодо виправлення ситуації і почати стосовно даної країни позначену процедуру, а влада держави, що підпала під неї, має виробити план з усунення дисбалансів. В разі нездатності країни усунути надмірні дисбаланси в економіці вона буде змушена щороку платити штраф у розмірі 0,1% ВВП доти, доки кваліфікована більшість з країн єврозони не проголосує за скасування штрафу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас