Парламент Грузії прийняв нову Конституцію республіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Грузії прийняв нову Конституцію республіки

Казна та Політика
502
Парламент Грузії прийняв у третьому - завершальному читанні нову редакцію Конституції, згідно з якою республіка трансформується з президентської в парламентсько-президентську, передає радіо "Свобода".
Радикальна частина опозиції відмовилася взяти участь у голосуванні. За нову конституцію країни висловилися 112 депутатів з 150 членів парламенту, п'ятеро голосували проти, решта або утрималися, або бойкотували засідання.
Сьогодні вранці стало відомо, що Венеціанська комісія Ради Європи схвалила нову редакцію грузинської конституції. А офіційний представник цієї комісії заявив, що нова конституція в цілому відповідає європейським традиціям.
Але як члени Венеціанської комісії, так і опозиціонери висловили низку зауважень. Зокрема, критикували положення про випробувальний термін для суддів Верховного суду, що призначається довічно, і вказували на складність процедури висловлення недовіри уряду.
Але конституція прийнята. Нова модель розділення влади в Грузії більше схожа на французьку, - при всенародно вибраному президентові уряд формується парламентом без втручання глави держави.
Опозиція підозрює, що конституційна реформа служить інтересам Михайла Саакашвілі, який нібито має намір залишитися при владі як прем'єр, - після закінчення другого терміну своїх президентських повноважень в 2013 р., повідомляє радіо "Свобода".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас