Присяжнюк: СОТ не застосує до України санкцій за введення квот на експорт зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присяжнюк: СОТ не застосує до України санкцій за введення квот на експорт зерна

Аграрний ринок
226
Міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк не прогнозує вжиття санкцій з боку СОТ до України через введення квот на експорт зерна.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив сьогодні на брифінгу в Києві.
"Не чекаємо жодних санкцій", - сказав він.
За словами міністра, забезпечення продовольчої безпеки країни в продовольчому і фуражному зерні - це питання кожної країни.
Присяжнюк відзначив, що навіть в резолюції Організації Об'єднаних Націй 1975 року чітко сказано, то продовольча безпека країни - це не лише право, але і зобов'язання уряду цієї країни.
"В рамках СОТ це передбачено, і навіть в рамках сьогоднішніх протокольних узгоджень з ЄС щодо зони вільної торгівлі також передбачено, що якщо ми доходимо до мінімуму в експортних можливостях, ми маємо право обмежувати експорт", - сказав він.
Експерти оцінюють експортні можливості України в поточному маркетинговому році на рівні 15 млн. тонн. В той же час, за даними на 13 жовтня ц.р. Україна експортувала 4 млн. тонн зерна.
Міністерство економіки України ініціює впровадження квоти на експорт зерна в обсязі 2 702 тис. тонн до 31 грудня 2010 року. Про це йдеться у відповідному проекті постанови Кабінету міністрів, розміщеному на сайті Мінекономіки.
Згідно з документом, пропонується квоту на експорт пшениці встановити у розмірі 500 тис. тонн, кукурудзи - 2 млн. тонн, ячменю - 200 тис. тонн, а також по 1 тис. тонн - жита і гречки.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас