СБУ вибирає, СБУ вибирають… — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ вибирає, СБУ вибирають…

Казна та Політика
439
Справа зі звинувачення в корупційній діяльності проти екс-міністра Василя Куйбіди затягують до 31 жовтня з порушенням закону.
Колишнього міністра регіонального розвитку і будівництва Василя Куйбіду співробітники спецслужби звинуватили в корупції. Суть історії: за тиждень до закінчення роботи на посаді міністра він призначив без проведення конкурсу керівника Держбудінспекції в Рівненській області. Саме відсутність конкурсу і стала приводом для розслідування і подальшого звинувачення в корупційних діях. Протокол був пред'явлений Куйбіді і переданий до суду в червні. Незадовго до зустрічі зі співробітниками спецслужби були дзвінки і візити співробітників СБУ до дружини і тещі політика у Львові. Сам екс-міністр пов'язує звинувачення з початком консультацій у зв'язку з підготовкою до виборів до місцевих органів влади 31 жовтня.
Куйбіда, перш ніж стати міністром, обіймав посаду мера Львова. На виборах 1998 р. його підтримали близько 80% львів'ян. Тоді в міськраді Львова в Руху були 44 депутати. І хоча сьогодні підтримка НРУ істотно нижча, він має шанси на створення своєї фракції в обласній раді. Список НРУ очолює Василь Куйбіда. Від боротьби за крісло мера він відмовився. Одна з причин - необхідність виїжджати до Києва для участі в процесі.
"Це одна з причин, яка змусила мене відмовитися від боротьби за посаду мера", - сказав Куйбіда. Він відзначив, що виборча кампанія вимагає постійної присутності в місті.
Істотний момент - Партія регіонів, за даними соціологічних опитувань, має приблизно такий самий рівень підтримки, як і НРУ. За словами директора львівської соціологічної компанії "Рейтингу" Олексія Антиповича, сьогодні за ПР на Львівщині готові голосувати не більше 5% виборців. "Лідерами симпатій виборців залишаються "клон" "Батьківщини" - близько чверті всіх опитаних, і ГО "Свобода" - приблизно з таким же результатом. В Партії регіонів - 4-5%", - сказав Антипович.
Він відзначив, що на Львівщині відомі випадки, коли на етапі складання списків перспективні кандидати відмовлялися від участі в передвиборній гонці після зустрічей з представниками силових структур. "Зрозуміло, публічно вони стверджували, що це їхнє добровільне рішення", - відзначив Олексій Антипович.
Якщо для боротьби з "Батьківщиною" влада створила організацію-двійник, то проти лідера НРУ зготувала справу про корупційні дії. Відповідальність, передбачена за інкриміновані екс-міністру дії - 250 грн. штрафу. "Головна мета ініціаторів - відвернути мене від виборів і по можливості скомпрометувати. У Львові не підтримають людину, яку визнали винною в корупційних діях", - вважає Василь Куйбіда. Серед інших можливих цілей влади екс-міністр називає прагнення зробити неможливим його повернення на державну службу.
Адже визнані в суді винними в корупційних діях не лише мають бути оштрафовані - вони не мають права обіймати державні посади. Всіх людей з команди екс-міністра давно звільнили. До речі, чиновник, якого Куйбіда прийняв на роботу нібито з порушенням закону, пропрацював всього місяць і був звільнений з формулюванням "за погодженням сторін". Колишній міністр говорить про тотальну зачистку державної служби не лише після перемоги, але й на майбутнє. Для цього на нього і прагнуть повісити ярлик корупціонера.
Але в справі про "корупційні дії" не обійшлося без проколів. Законодавство зобов'язало суддів розглядати такі справи протягом 15 днів після отримання протоколу про корупцію. Тим часом суд тягнеться декілька місяців, що є порушенням. "Суддя Шевченківського районного суду сам порушив закон, за порушення якого він судить громадянина", - говорить адвокат Володимир Соколов. Він також нагадав, що законодавство визначає термін давності щодо інкримінованих екс-міністру дій. "Прийняти рішення і покарати корупціонера суддя повинен протягом півроку після скоєння порушення. Оскільки наказ про призначення, який ставлять екс-міністру, був підписаний 3 березня, термін давності витік", - сказав адвокат.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас