НБУ: Підприємства очікують уповільнення економічного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Підприємства очікують уповільнення економічного зростання

Казна та Політика
557
Очікування підприємств, в цілому, залишились на позитивному рівні, хоча підприємства передбачають більш повільне економічне зростання порівняно із попереднім опитуванням при посиленні інфляційного тиску та погіршення власних перспектив щодо майбутніх продажів, інвестицій та зайнятості в наступні 3 та 12 міс. Про це свідчить щоквартальне опитування керівників підприємств, проведене Національним Банком України (НБУ) у серпні 2010 р.
"Згідно з результатами опитувань, респонденти очікують уповільнення зростання обсягів виробництва товарів та послуг в Україні у наступні 12 міс., про що свідчить зниження балансу очікувань (різниця між відсотком позитивних та негативних оцінок) на 19,7 п.п. до 17,5%.
Інфляційні очікування після послідовного зниження у трьох попередніх кварталах зросли та склали в середньому 14,5% на наступні 12 міс. проти 11,8% у попередньому кварталі. Основними факторами впливу на споживчі ціни респонденти назвали зростання витрат на виробництво та доходів населення. Суттєво посилився вплив на інфляцію очікуваних податкових змін. Оцінки впливу на інфляційні процеси коливань обмінного курсу гривні та дій НБУ продовжили знижуватись.
Частка респондентів, які не очікують змін курсу гривні до долару США та євро, зменшилась.
Оцінки поточної економічної активності залишились стриманими, що свідчить про повільне відновлення економіки.
Згідно з результатами опитування, респонденти продовжують негативно оцінювати поточний фінансово-економічний стан своїх підприємств, хоча негативний баланс очікувань зменшився і склав -9,7% проти -18% у 2 кв. 2010 р. Рівень залишків готової продукції у 3 кварталі суттєво знизився. Інтенсивність використання виробничих потужностей в цілому по економіці зросла.
Індекс ділових очікувань підприємств1 у 3 кв. 2010 р. знизився і склав 115,4% проти 121,8% у попередньому кварталі. За прогнозами респондентів, у наступні 12 міс. всі складові індексу, окрім інвестиційних видатків на виконання будівельних робіт, дещо погіршаться, хоча баланси відповідей щодо фінансово-економічного стану підприємств, обсягів реалізації як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, інвестиційних вкладень та зайнятості залишаються позитивними.
Очікування щодо зростання цін на покупні товари і послуги та на продукцію власного виробництва посилились. Виробничі витрати та витрати на оплату найманих працівників зростатимуть. Зростання цін на сировину і матеріали та на енергоносії залишаються найвпливовішими чинниками змін вихідних цін. Серед чинників, які стримують нарощування обсягів виробництва, найчастіше називались надмірний податковий тиск та занадто високі ціни на енергоносії. Оцінка впливу курсових коливань на вихідні ціни та нарощування виробництва продовжила знижуватись.
Респонденти четвертий квартал поспіль відзначають пом'якшення умов отримання банківських кредитів. Частка респондентів, які планують брати банківські кредити, зросла на 2,1 п.п. до 46,5%. Використання кредитних ресурсів підприємствами найбільше стримують: високий рівень відсоткових ставок за кредитами, надмірні вимоги до вартості застави та складність процедури оформлення документів. Вплив фактору курсових коливань послабився", - йдеться в оприлюднених результатах опитування.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас