Відновлення Британії забуксувало — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відновлення Британії забуксувало

Казна та Політика
321
Національне статистичне управління повідомило, що кількість заяв на отримання допомоги з безробіття (Claimant count) у Великобританії збільшилася за підсумками вересня на 5,3 тис. Значення показника перевищило прогнози аналітиків, які чекали збільшення цього показника на 4,5 тис. осіб. Число британських підданих, які отримують допомогу з безробіття, за підсумками вересня склало 1,473 млн. осіб. Загальне число безробітних у Великобританії склало близько 2,45 млн. осіб.
Рівень безробіття збільшується в Британії вже другий місяць поспіль, але у вересні це зростання стало максимальним за вісім місяців. Донині кількість робочих місць збільшувалася. Протягом літа цього року зайнятість в Британії збільшилася на 178 тис. - до 29,16 млн. осіб, максимального рівня з першого кварталу 2009 р.
Економісти вважають, що значніше, ніж очікувалося, зростання числа безробітних у Великобританії свідчить про те, що економіка країни втрачає імпульс до зростання. "Статистика чітко свідчить про ослаблення економічного підйому у Великобританії в минулому кварталі. Погіршення ситуації на ринку праці, ймовірно, триватиме як мінімум ще декілька місяців", - говорить фахівець з британських ринків японського банку Nomura International Філіп Раш. За даними Nationwide Building Society, споживча довіра у Великобританії знизилася у вересні до мінімального рівня за 18 місяців.
Останні статдані вказують на сповільнення темпів зростання ВВП Великобританії в третьому кварталі цього року. Асоціація британських торгівельних палат (BCC) повідомила, що в третьому кварталі економічна активність Великобританії помітно скоротилася. За даними квартального звіту BCC, помітно погіршав внутрішній попит у сфері послуг і виробничому секторі. Попит на британський експорт також скоротився. В результаті економічне зростання в липні-вересні сповільниться в порівнянні з 1,2%, досягнутими в другому кварталі. У BCC прогнозують, що економічний приріст у Великобританії в період з липня по вересень може скласти лише 0,5%, що менше половини результату, показаного в другому кварталі.
Головний економіст BCC Девід Керн відзначає, що особливу тривогу викликає сповільнення зростання у сфері послуг, оскільки воно відбувається ще до того, як уряд ввів заходи зі скорочення витрат. Економіст закликав Банк Англії розширити програму кількісного пом'якшення на 50 млрд. фунтів стерлінгів до кінця 2010 р., аби не допустити сповзання Великобританії в рецесію. "Ми не говоримо, що 50 мільярдів (фунтів) є гарантією успіху, але все-таки це те, що варто було б зробити до кінця року, оскільки ми знаємо напевно, що збільшення податку на додану вартість і подальше скорочення (бюджету) можуть ослабити економіку", - говорить Керн.
Занепокоєння економістів викликає і рекордне падіння цін на житло у Великобританії. Королівський інститут дипломованих оцінювачів Великобританії (RICS) опублікував дані, згідно з якими у вересні ціни на житлові будинки продовжили знижуватися. За даними іпотечного банку Halifax, у вересні житлова нерухомість подешевшала на 3,6%. З 1983 р., коли банк почав вести статистику, це найістотніше зниження за один місяць. Провідний економіст банку Halifax Мартін Елліс вважає, що такий значний спад викликаний збільшенням обсягу пропозиції і одночасним скороченням попиту. Так, за даними Банку Англії, впродовж останніх чотирьох місяців продовжується скорочення обсягів іпотечного кредитування. Згідно з доповіддю банку Halifax, саме по собі невелике падіння цін на житлову нерухомість не викликає побоювання, проте негатив цих показників посилився за рахунок слабкості ринку житла і економіки в цілому.
Найближчим часом уряд Великобританії має намір оприлюднити деталі скорочення витрат бюджету на 80 млрд. фунтів стерлінгів, покликаного практично ліквідувати бюджетний дефіцит розміром близько 11% ВВП протягом п'яти років. Очікується, що скорочення призведе до втрати 500 тис. робочих місць у державному секторі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас