"Ъ": Мінекономіки визначить максимальні надбавки на всі соціальні товари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Мінекономіки визначить максимальні надбавки на всі соціальні товари

Казна та Політика
464
Уряд шукає нові способи гальмування інфляції. Міністерство економіки оприлюднило проект постанови "Про деякі питання ціноутворення на окремі види товарів для основних соціальних і демографічних груп населення", що змінює механізм обмеження торговельних надбавок на широкий перелік споживчих товарів. Зараз місцева влада визначає граничну торговельну надбавку до оптової ціни соціально важливих товарів в розмірі не більше 15%.
Запропоновано ввести для продавців пшеничного та житнього борошна, хліба, макаронних виробів, цукру і соняшникової олії граничну поставно-збутову надбавку в розмірі до 5% від відпускної для опту ціни виробника або імпортера, для роздрібних продавців - до 10%. По 10% до ціни зможуть додавати оптові і роздрібні продавці при реалізації круп, яловичини, свинини, м'яса птиці, варених ковбас, сиру, молока, сиру, сметани, вершкового масла і курячих яєць. Вперше до цього списку включено сало, сосиски, сардельки, свіжу рибу, оселедця, спред, картоплю, капусту, моркву, буряк, цибулю, часник, дитяче харчування і товари для дітей.
Дитячими товарами в міністерстві вважають одяг до 46 розміру, а взуття - до 42, шкільне письмове приладдя (рюкзаки, зошити, ручки, олівці, щоденники, альбоми для малювання). Пропонується ввести 5-відсоткову рентабельність упаковки продуктів харчування і 10-відсоткову рентабельність виробництва дитячого харчування.
В записці пояснення наголошується, що такі заходи дозволять забезпечити населення соціально важливими товарами "за економічно обумовленими цінами". Нагадаємо, після оприлюднення Держкомстатом даних про різке прискорення інфляції у вересні (+2,9%) президент Віктор Янукович доручив уряду до 1 листопада вжити заходів "із гальмування темпів інфляції і недопущення погіршення життя громадян".
Експерти та учасники ринку сумніваються в ефективності запропонованих заходів. "Ми і так по дуже великій групі соціальних товарів - 1 тис. найменувань - встановили мінімальну націнку нижче 10%. Якщо уряд розширить список соціальних товарів, це зменшить нашу прибутковість, але ніяк не позначиться на інфляції, оскільки зростання цін формують постачальники", - вважає генеральний директор мережі 'Перекресток' в Україні Ігор Сотников.
"Подібні пропозиції виникали не раз, тому давно розроблена схема обходу таких обмежень шляхом збільшення кількості оптовиків в ланцюжку. Посилення надбавок не дасть ефекту", - зазначає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка.
Обмеження рентабельності і граничних націнок на дитяче харчування може витіснити з ринку вітчизняних виробників. "Досі рентабельність дитячого харчування складала 25%. З 10-відсотковою рентабельністю ми збанкрутуємо за півроку", - заявив голова правління Хорольського молочно-консервного комбінату дитячих продуктів Микола Гавриленков. Аналогічні проблеми, за його словами, чекають українських виробників дитячих товарів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас