Податкова візьметься за безробітних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова візьметься за безробітних

Казна та Політика
767
В Донецьку Державна податкова адміністрація (ДПАУ) взялася за безробітних. Співробітники головного "фіскального" органу держави виявили: 1,1 з 2,6 мільйонів представників донеччан працездатного віку не мають офіційних джерел доходів.
А це, на думку ДПАУ, значить, що вони працюють без оформлення трудових відносин з роботодавцем. А отже, не платять податків до бюджету і соціальні фонди. Тому матеріальний стан цих людей, як повідомили в ДПАУ, незабаром перевірятимуть за допомогою даних Державної автоінспекції, Бюро технічної інвентаризації, Державної митної служби, Державного центру зайнятості і паспортної служби МВС.
Перспектива "податкових" перевірок, як демонструє реальний стан вітчизняного ринку праці, "світить" мало не кожному третьому українцю. За даними центрів зайнятості, офіційно у пошуках роботи сьогодні 413 тисяч безробітних. Реальний же показник незайнятого населення, за даними експертів, набагато більший.
Як запевняє заступник голови Національного форуму профспілок України Григорій Кабанченко, понад 4,6 мільйонів українців (а це 23% працездатних громадян) не працевлаштовані. Більшість з них через низку обставин не стали на облік в центрі зайнятості: хтось не витримав бюрократію оформлення документів, а когось принижує отримувати від держави допомогу з безробіття в 735,51 гривень. Ще приблизно 4,6 мільйона українців, за даними Кабанченка, отримують зарплату "в конвертах".
А близько мільйона офіційно зайнятих зараз працюють за скороченим робочим днем або перебувають в неоплачуваних відпустках.
Але перелік проблем вітчизняного ринку праці на прихованому безробітті і нелегальному працевлаштуванні, на жаль, не закінчується. Продовжує залишатися мало не головним джерелом болючих питань рівень оплати праці. За липневими даними Державного комітету статистики, найбільш поширений розмір зарплати - 2-2,5 тисяч гривень.
Такі гроші заробляють близько 12% працевлаштованих українців. Проте є й такі, а це 8% працюючих, чий дохід ще нижчий - до 884 гривні. Тоді як прожитковий мінімум в Україні, за підрахунками голови Федерації профспілок України Василя Хари, має складати не менше 2 тисяч гривень. Лише тоді, переконаний нардеп, можна говорити про більш-менш нормальний соціальний рівень і підхід до оплати праці та інших соціальних складових.
Рівень же заробітної плати в 884 гривні - це практично норма для працівників сільського господарства, готельної індустрії і ресторанів, як стверджують аналітики Форуму профспілок України. Звичайно, ця сума - лише офіційний заробіток. Щоб забезпечити собі мінімально необхідний для життя рівень доходу, єдиний вихід для таких працівників - додаткові заробітки, чайові і понаднормові.
Втім, цікаво, що місцем роботи навіть з такою невисокою офіційною зарплатою українці сьогодні не гребують. За даними рекрутингових компаній, в Україні в середньому сьогодні на десять вакансій припадає понад 50 претендентів. Тому не дивно, що більшість українців готова хапатися ледь не за будь-яку роботу. Це підтверджують і висновки дослідження експертів міжнародного кадрового порталу HeadHunter.
Як виявилось, 75% співвітчизників, які шукають роботу, передивляються всі пропозиції підряд - незалежно від того, наскільки вакансія відповідає їхній підготовці і рівню освіти. Тому дипломованого педагога зі стажем може повністю влаштувати вакансія прибиральниці "в хорошому домі". А 56% українців, за даними опитування рекрутингового порталу "СуперДжоб.юа", за умови хорошої грошової винагороди готові виїхати працювати за кордон.
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас