Греція просить відтермінування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція просить відтермінування

Казна та Політика
562
В своєму виступі на телебаченні міністр фінансів Греції Георг Папаконстантіну розмірковував про те, що, можливо, країні буде потрібно триваліший період на виплату МВФ боргу у розмірі 110 млрд євро, ніж спочатку передбачалося, пише Dow Jones Newswires.
Тепер давайте розберемося чому? Одна з відповідей на це питання криється в звітах про виконання бюджету. Останній такий звіт вийшов вчора пізно увечері. Ось його короткий зміст: Греція далека від виконання плану уряду за обсягом бюджетних вступів в рамках програми по скороченню бюджетного дефіциту. Просто на просто, Греції не вистачає грошей. (Є і плюс: скорочення розміру бюджетних вступів у вересні не спостерігалося, на відміну від серпня.)
Ось деякі цифри з "звичайного бюджету", які складають його основу: за перші дев'ять місяців поточного року, було отримано 36,5 млрд євро. Аналогічний показник за минулий рік склав 35,2 млрд євро. Таким чином, виходить 1,2 млрд євро понад план. Проблема полягає в тому, що на кінець року Греції потрібно 6,6 млрд євро, якщо вона хоче виконати первинний план. Для цього потрібно буде ще більше активізуватися в четвертому кварталі.
Але на скільки? У четвертому кварталі 2009 р. Греція заробила 13,3 млрд євро. Зараз їй буде потрібно на 40% більше, тобто 18,6 млрд євро.
Не потрібно говорити, що це неможливо.
Греція вже спробувала полегшити собі завдання, знизивши планку. Після серпневого "перегляду" у вересні вийшов свіжий план. Замість 55,1 млрд євро цього року Греція зобов'язалася заробити 52,7 млрд євро. Таким чином, в четвертому кварталі доведеться підвищити ефективність всього лише на 22%, але і це за межею можливого.
Дефіцит державного бюджету в країні торік склав 30,8 млрд євро. Видно, в цю цифру не включені військові витрати, а також витрати на соціальне забезпечення і на утримання регіонів.
Загалом, Греція хоче урізати цю суму на 12 млрд євро. 1,5 млрд євро будуть отримані в результаті програми держінвестицій. Залишається ще 10,5 млрд євро.
Спочатку Греція збиралася скоротити витрати на 4 млрд євро і збільшити дохід на 6,5 млрд євро. Ось і виходить 10,5 млрд євро. Але цей план був знехтуваний Євросоюзом, як тільки пішла весняна епідемія рятувальних операцій.
Коли стало ясно, що план скорочення дефіциту бюджету взятий з повітря, уряд Греції його виправив. Зараз їй належить заробити 4,2 млрд євро, а витрати скоротити на 5,6 млрд євро.
Якщо ваш мозок ще не вибухнув, то ви помітите, що в сумі виходить не 10,5 млрд євро.
Та, проте, 4 вересня було урочисто оголошено, що, згідно з новим планом, планка скорочення дефіциту бюджету була понижена мало. Як же так виходить?
Пригадаєте про ті пункти, які не входять до центрального бюджету. Один з них - військові витрати. Згідно з правилами звітності ЄС, такі закупівлі враховуються при постачанні товару. Згідно з новим планом, Греція скорочує військові постачання на 1,6 млрд дол. Таким чином, загальний дефіцит бюджету виявиться нижче спочатку запланованого, незважаючи на те, що дефіцит центрального бюджету - вищий. Не ясно, чи відмовляється Греція від військових постачань зовсім, чи ж просто їх переносить на пізніший термін.
Важко передбачити, чи вдасться Греції виконати, або хоч би майже виконати план. Поки у влади країни краще виходило скорочувати витрати, ніж нарощувати доходи, тому, цілком можливо, що в четвертому кварталі вона рятуватиме становище, ще тугіше затягуючи пояси.
Але всім зрозуміло, чому Папаконстантіну просить відтермінування.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас