Єврокомісія вирішила перевірити податкові пільги Ватикану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія вирішила перевірити податкові пільги Ватикану

Казна та Політика
233
Європейська комісія запідозрила Італію в наданні католицькій церкві несправедливих податкових пільг на нерухомість і почала відповідне розслідування. Про це повідомляє La Repubblica.
В 2005 році офіційний Рим дозволив католицькій церкві не платити податок "ICI" (Imposta Comunale sugli Immobili - муніципальний податок на нерухомість) з 100 тисяч некомерційних установ, якими володіє Ватикан. Таким чином, щороку церква економила близько 2 мільярдів євро.
За словами віце-президента Єврокомісії Хоакіна Альмунія, звільнення церкви від податку могло "порушити чесну конкуренцію".
Наглядовому органу Євросоюзу належить визначити, чи можна вважати ті послуги, які церква надає в своїх школах, приходах, лікарнях і хостелах комерційними і, відповідно, чи конкурують католики в цій сфері з іншими релігіями, конфесіями чи бізнес-структурами.
Альмунія заявив, що досі Італія не надала достатніх доказів, що податкові послаблення були виправдані принципами італійської податкової системи.
Якщо в результаті оголошеного Єврокомісією розслідування виявиться, що Італія надала пільги з порушенням європейських законів про конкуренцію, церкві доведеться повернути до бюджету понад 8 мільярдів євро.
Податкові послаблення для церкви, схвалені при прем'єр-міністру Сильвіо Берлусконі, піддалися критиці Євросоюзу відразу після їх введення п'ять років тому. У 2006 році вони були трохи переглянуті урядом Романо Проді. Відтоді Єврокомісія двічі відкладала розгляд цього питання. Нинішнє розслідування було ініційоване партією "Радикали Італії", яка подала скаргу до Суду Європейського союзу.
Відзначимо, що в травні прокуратура Італії почала розслідування схеми відмивання грошей через рахунки Банку Ватикану. Існують підозри, що банк використовувався як ширма, що прикриває незаконні операції, у тому числі з метою ухилення від сплати податків.
Католицька церква, яка була відокремлена від держави в 1984 році, з кожним роком перебуває в дедалі складнішому фінансовому становищі. Через безліч скандалів, зокрема, пов'язаних з педофілією серед священиків, кількість людей, які жертвують гроші католикам, незмінно зменшується.
Окрім Італії, перевірка торкнеться податкових пільг, які католики мають в Іспанії та Бельгії.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас