Заступник міністра економіки: Заборона на ввезення секонд-хенду неможлива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник міністра економіки: Заборона на ввезення секонд-хенду неможлива

438
Заборона на ввезення секонд-хенду в Україну неможлива, заявив глава української переговорної групи зі створення зони вільної торгівлі з ЄС, заступник міністра економіки Валерій П’ятницький. Зокрема, на питання про можливість повної заборони імпорту секонд-хенду в Україну він заявив: "Заборони бути не може. Це я вам відразу скажу".
За словами П’ятницького, товар не може бути заборонений до ввезення як такий, можливо лише введення до нього певних вимог, наприклад, санітарних.
"Якщо, умовно кажучи, на якійсь території виявлено спалах ящуру, то у вас же не виникає підозри, що введені заходи з заборони ввезення великої рогатої худоби або відповідних м'ясних виробів є чиїмсь свавіллям? Це абсолютно легітимні заходи. Але йдеться про конкретну територію і конкретний товар. І мають бути якісь наукові обґрунтування вашої заборони. Та ж ситуація і з секонд-хендом", - підкреслив заступник міністра економіки.
При цьому заяви членів чинного уряду про те, що під виглядом секонд-хенда в Україну ввозять нові товари, теж не можуть служити причиною для повної заборони на ввезення секонд-хенду, впевнений він.
"Якщо у нас виникають розмови про те, що під виглядом секонд-хенду в Україну ввозять якусь іншу продукцію, то це вже контрабанда, і тоді питання до митниці. Це знову наше внутрішнє питання і ми його в рамках переговорів ніяк не вирішимо.
Серед пропозицій, які я бачив, - не дозволяти завезення секонд-хенду у вигляді гуманітарної допомоги. Але це інше. Це не торгівля. У торгівлі заборонити якийсь товар як клас ми не можемо в принципі, і в угоду таку вписати - теж", - підкреслив П’ятницький.
На питання про те, чи вимагає європейська сторона обнулити ввізне мито на секонд-хенд, заступник міністра економіки відповів позитивно.
"Але на сьогоднішній день ми поки що його жодним чином не лібералізуємо. На секонд-хенд залишатиметься п'ять відсотків мита, а на всю іншу текстильну продукцію - "нуль". Адже ми вже маємо домовленість "нуль на нуль", - підкреслив він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас