"Ъ": Угорська MAL, винна у національній катастрофі, націоналізована — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Угорська MAL, винна у національній катастрофі, націоналізована

550
Про можливу націоналізацію угорського алюмінієвого гіганта компанії MAL в Будапешті заговорили відразу ж після катастрофи, що сталася 4 жовтня. В результаті витоку токсичних матеріалів на підприємстві в місті Айка загинуло дев'ять осіб, а матеріальний збиток склав $100 млн.
Спочатку спостерігачі висловлювали версію про те, що результатом аварії стане лише перехід до держави управління підприємством. Проте у міру усвідомлення масштабів катастрофи виникла ідея націоналізації компанії MAL. Цю ідею офіційно оприлюднив прем'єр Віктор Орбан, який на початку тижня заявив в парламенті, що за збиток від катастрофи повинні платити не рядовий платник податків, а винуватець аварії: компанія - власник комбінату і її господарі.
Угорський парламент із незвичною оперативністю відгукнувся на заклик прем'єра і в рекордні терміни - за один день - ухвалив закон про націоналізацію компанії MAL. За націоналізацію проголосували 336 депутатів, включаючи практично всю опозицію, проти - 1, 13 утрималися.
Не менш оперативно діяв і президент Угорщини Пал Шмітт, до якого депутати звернулись із проханням без зволікання підписати відповідний закон. У результаті за два дні Угорщина отримала закон, що дозволяє націоналізувати будь-яку приватну компанію при виникненні будь-якої надзвичайної ситуації.
Зараз всі активи MAL заморожені, в офісах йдуть обшуки, а новим главою компанії призначений Дьердь Баконді - один з керівників місцевого МНС. Колишніх власників компанії чекає судовий розгляд. Виконавчий директор алюмінієвого холдингу Золтан Баконі був узятий під варту в понеділок. Його звинувачують в злочинній недбалості, що викликала загибель людей. Згідно із угорським законодавством, Баконі загрожує до 10 років в'язниці. Прем'єр Орбан особисто доповів депутатам про його арешт, викликавши їх бурхливі оплески. Судовий розгляд також загрожує власникам найбільших пакетів акцій MAL - Арпаду Баконі, який є батьком арештованого директора, і їх компаньйонові Лайошу Толнаї. Двоє останніх в 1990-х роках при сумнівних обставинах приватизували колишній державний гігант MAL, пробилися до списку найбагатших людей Угорщини і встановили тісні зв'язки з партією соціалістів, яка була у влади в 2002-2010 роках.
Між тим юристи і незалежні експерти звертають увагу на те, що рішення про націоналізацію найбільшої алюмінієвої компанії Угорщини було прийняте всупереч Конституції країни, тобто до суду, який єдиний має право приймати подібні рішення. На їх думку, націоналізація компанії може стати прецедентом для перегляду підсумків угорської приватизації.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас