"Ъ": Банки тримаються за майно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки тримаються за майно

Кредит&Депозит
1620
Асоціація українських банків і Українська національна іпотечна асоціація вчора звернулися до Верховної ради з проханням зберегти для банків можливість стягати з боржників інше майно, якщо вартість продажу застави виявляється нижчою від суми залишку по кредиту. Скасувати цю норму пропонується законопроектом №7002 "Про аукціони". Згідно п. 4 ст. 591 Цивільного кодексу, якщо сума, отримана банком від продажу предмету застави, не покриває вимоги заставодержателя, установа має право отримати суму, якої бракує, за рахунок іншого майна фізичної для боржника особи.
"Нова редакція закону порушує принцип акцесорного (додаткового.- ред.) характеру застави як способу забезпечення вимоги кредитора і нівелює значення механізму застави", - йдеться в повідомленні Асоціації українських банків.
У юристів є аргументи як за вилучення цієї норми з Цивільного кодексу, так і за її збереження. "Застава забезпечує виконання зобов'язань. Але активи, за деяким винятком, практично завжди дешевшають з часом, тому банк не може покрити всю суму кредиту за допомогою продажу застави, - говорить управляючий партнер юридичної фірми Jurimex Юрій Крайняк. - Гроші дають в борг, і їх треба повертати незалежно від того, скільки зараз коштує застава. Адже банки не зможуть виконувати зобов'язання по депозитах, а деякі позичальники можуть зловживати такою нормою". Деякі банки свідомо продають заставне майно за ціною нижче ринкової, порушуючи права позичальників.
"Буває, що банки порушують закон і продають заставу без оцінки, нижче ринкової вартості, - відзначає партнер юрфірми 'Василь Кисіль і партнери' Юлія Кирпа. - Законопроект про аукціони виключає будь-які способи стягнення, окрім судових. Тому виникає проблема із задоволенням вимог кредиторів, яким не вистачило коштів після продажу застави".
У Верховній раді готові розробити новий механізм реалізації заставного майна. "Найчастіше застава продається банком нижче ринкової вартості і нижче від тієї суми, в яку він був спочатку оцінений. Якщо банк не отримає різницю між вартістю застави і кредиту, він буде в збитку, але і права позичальника не повинні порушуватися, - говорить представник парламентської більшості, секретар комітету з питань фінансів і банківської діяльності Юрій Полунєєв (позафракційний). - Деякі банки не до кінця чесні і хочуть забрати і заставу, і всі доходи позичальника. Потрібно уважно розібратися, яких збитків зазнає банк, тому що багато з них не мають стосунку до клієнта і формуються через резерви. Ми ведемо дискусію з цього питання. Необхідно придумати механізм, який захистить позичальників і не дасть банкам піти у великі збитки".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас