У Києві зростає дефіцит бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві зростає дефіцит бюджету

Казна та Політика
318
Київська державна міськадміністрація (КМДА) підбила підсумки виконання бюджету за перше півріччя. Показники обіцяють до кінця грудня збільшення дефіциту на 1 млрд. грн. через невиконання плану доходів.
У розпорядженні "ЭИ" є підготовлений головним фінансовим управлінням КМДА звіт про виконання міського бюджету в першому півріччі 2010 р. Раніше перший заступник глави міськадміністрації Олександр Попов заявляв, що після закінчення 2010 р. дефіцит міськбюджету складе 2 млрд. грн. Опозиція передрікала недовиконання плану по доходах на 20-25%. На початку поточного тижня заступник глави КМДА Руслан Крамаренко озвучив новий прогноз. За його словами, на кінець грудня ц.р. міський бюджет не буде виконаний всього на 13%. Дефіцит нібито вдасться скоротити за рахунок заходів, які має намір зробити міськадміністрація. Зокрема, латати бюджетні діри столичне керівництво планує за рахунок продажу землі іноземним компаніям.
Згідно зі звітом профільного управління, в першому півріччі до загального фонду міськбюджету надійшло 6,6 млрд. грн., або 36,6% річного плану. Забезпечити цей показник удалося за рахунок податкових надходжень. У структурі загального фонду міськбюджету вони склали 5,9 млрд. грн. (40,8% планових показників). Серед основних податкових джерел поповнення бюджету - плата за землю (939,5 млн. грн., або 40,5% річного плану) і єдиний податок на підприємницьку діяльність (111 млн. грн., або 48,2% плану). Та за деякими прибутковими показниками рівень виконання ще нижчий. Податок на прибуток комунальних підприємств і організацій приніс 15,5 млн. грн. - 24,1% запланованого.
Виконання плану доходів від неподаткових надходжень по відношенню до планових показників на 2010 р. в цілому становить 9,8%. Цей показник удалося забезпечити за рахунок плати за оренду майнових комплексів, що перебувають у комунальній власності, і державного мита. Примітно, що до бюджету міста надійшло 18 млн. грн. штрафів від порушників правил дорожнього руху.
Відзначимо, що в другому півріччі платники податків не спішать поповнювати міський бюджет. Як відзначив Руслан Крамаренко, на даний момент заборгованість перед містом по платі за оренду землі становить 160 млн. грн., а по податку з доходів фізичних осіб - близько 200 млн. грн. Тим часом дефіцит міського бюджету, на думку депутатів міськради, до кінця року збільшиться. За прогнозами члена бюджетної комісії Сергія Мельника, казна столиці недоотримає близько 3 млрд. грн. Не вдасться виконати, як відзначив депутат, річний план по доходах в Спецфонд міськбюджету, а також по податку на доходи фізосіб.
Раніше столична влада заявляла про намір у вересні здійснити секвестр міського бюджету. Це допомогло б скоротити дефіцит до кінця року. "Проте зараз до бюджету лише вносяться зміни щодо перерозподілу коштів, а про прийняття його в новій редакції не йдеться взагалі", - розповів Мельник. Депутат нагадав, що Київрада у вересні підтримала пропозиції КМДА і проголосувала за збільшення видаткової і прибуткової частин міськбюджету на 1,5 млрд. грн. Додаткові надходження керівництво міста чекало від підвищення з серпня комунальних тарифів на газ для населення. Тим часом обсяги недоїмки до столичного бюджету зростають.
Як повідомив у коментарі депутат міськради Дмитро Андрієвський (блок Віталія Кличка), за підсумками восьми місяців поточного року план по доходах недовиконаний на 2,825 млрд. грн., по витратах - на 3,06 млрд. грн. "На сьогодні до бюджету недоотримано понад 1 млрд. грн. по доходах фізосіб", - відзначив депутат. Саме відрахування з доходів громадян будуть основною складовою річного дефіциту. З початку року вже недоотримано близько 700 млн. грн. від продажу землі і майна столиці. "Якщо міськадміністрація докладе максимум зусиль, щоб ефективно розпорядитися комунальною власністю, то до кінця року цю цифру можна було б скоротити", - вважає Андрієвський. Міськбюджетом-2010 від продажу землі і нематеріальних активів передбачалися надходження близько 1,5 млрд. грн. На думку депутата міськради, ця цифра була спочатку завищена і є нереальною.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас