Кабмін пропонує тимчасово обнулити мито на ввезення деякої молочної продукції, картоплі, жита і гречки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує тимчасово обнулити мито на ввезення деякої молочної продукції, картоплі, жита і гречки

Аграрний ринок
152
Уряд України пропонує парламенту встановити до 1 червня 2011 року нульове мито на імпорт згущеного молока і вершків у порошку, гранулах і інших твердих видах, вершкове масло, картоплю, жито і гречку.
Відповідний проект закону Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді 12 жовтня.
В даний час ввізне мито на згущене молоко і вершки в порошку і гранулах, а також інших твердих видах, вершкове масло і картоплю (окрім насінної) складає 10%, на жито і гречку - 20%.
Як наголошується в пояснювальній записці до документа, в результаті скорочення посівних площ під гречкою в Україні останніми роками спостерігається істотне скорочення пропозиції цієї культури. У 2010 році виробництво гречки, на думку авторів проекту закону, не перевищить 180 тис. тонн, а її залишки на 1 липня цього року складали лише 8,4 тис. тонн проти 29,5 тис. тонн роком раніше. При цьому загальний попит на гречку в 2010/2011 маркетинговому році уряд оцінює в 214 тис. тонн, у тому числі 183 тис. тонн - для споживання населенням.
"Таким чином, виходячи з попиту внутрішнього ринку, а також враховуючи необхідність забезпечення на кінець маркетингового року перехідних залишків гречки в обсязі двомісячної потреби, дефіцит гречки на внутрішньому ринку можна оцінити в 50-60 тис. тонн", - йдеться в пояснювальній записці.
В документі сказано, що традиційно гречка ввозилася до України з Російської Федерації, але в 2009 році імпорт цієї круп'яної культури був відсутній.
В пояснювальній записці також вказується, що в 2010 році урожай жита, за попередніми даними, складає 492 тис. тонн, що майже удвічі менше, ніж в 2009 році. За даними декларування на 1 вересня цього року, запаси жита складали 476,7 тис. тонн, що майже на 50% менше, ніж на відповідну дату минулого року, у тому числі продовольчого - 394,9 тис. тонн (на 44% менше). Потреба України в житі до кінця поточного МР, за оцінками уряду, складає 390 тис. тонн. При цьому з початку цього МР і станом на 1 вересня з України вивезли 38,3 тис. тонн жита проти 0,05 тис. тонн за відповідний період 2009/2010 МР.
В уряді вважають, що подальше скорочення внутрішніх ресурсів гречки і жита створюватиме їх дефіцит на внутрішньому ринку.
Необхідність "обнулення" мита на іншу продукцію в документі не пояснюється. Наголошується лише те, що ухвалення законопроекту засноване на необхідності забезпечення продовольчої безпеки України і недопущення стрімкого зростання цін на соціально значимі продовольчі товари.
Як повідомлялося, влітку поточного року в Україні спостерігалося істотне зростання цін на гречку через дефіцит її на внутрішньому ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас