Індекси втратили орієнтир — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси втратили орієнтир

Фондовий ринок
381
Вартість українських акцій другий місяць поспіль плавно знижується. Інтернет-трейдери розчаровуються в торгівлі акціями, а іноземні інвестори поки так і не повернулися на вітчизняний фондовий ринок.
Індекси Української біржі й біржі ПФТС продемонстрували плавне падіння з початку осені, одночасно втративши близько 6% кожен. Причому падіння українських фондових індексів відбувається на тлі зростання індексів західних майданчиків. "Український ринок за останній місяць перестав корелювати з динамікою світових фондових майданчиків, а також сировинних, товарних і валютних ринків. Як правило, наш ринок випереджаючими темпами слідує за іншими, тому ситуація останнього місяця є доволі незвичайною", - коментує Володимир Грищенко, керівник управління глобальних ринків інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна".
"Незважаючи на сприятливий зовнішній фон, зокрема, стрімке зростання американських фондових ринків, ціна українських акцій на подив знижувалася", - підтверджує старший фінансовий аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса.
Експерти вважають, що в числі основних причин падіння вітчизняних індексів - зниження інтересу іноземних інвесторів до наших акцій і їх відхід на майданчики інших ринків, що розвиваються. Втім, в останні півтора роки іноземці взагалі досить мало інвестували в наш ринок, а основним драйвером його зростання були операції місцевих інтернет-трейдерів.
"Поки ми не бачимо, щоб до нас приходили гроші іноземних інвесторів. Іноземці зараз більше орієнтовані на Азію, Туреччину, Росію", - говорить Дмитро Тарабакін, директор і керівник департаменту брокерських операцій Dragon Capital. Він відзначає, що інвестори віддають перевагу високоліквідним ринкам. В Україні ліквідними акціями можна вважати папери агрокомпаній, тільки торгуються вони на західних майданчиках.
Зниження інтересу до українського фондового ринку з боку іноземних інституційних інвесторів відзначають і інші учасники ринку. "Інтерес іноземних інвесторів до українських акцій знижується на тлі побоювань стосовно боргової кризи в єврозоні, а також зростаючих ризиків сповільнення світової економіки", - відзначає Станіслав Гаркавих, провідний аналітик інвестиційної групи "Сократ".
Він додає, що в України поки найнижчий суверенний рейтинг серед порівнянних за рівнем розвитку країн, і це навіть при тому, що міжнародне агентство S&P підвищило рейтинг України до рівня В+. Тому іноземні інвестори поки зменшують позиції в українських акціях.
Певний спад інтересу нерезидентів міг викликати також повернення України до попередньої редакції Конституції, оскільки інвесторам потрібен час для оцінки змін, що сталися. Серед інших чинників експерти називають невиразну динаміку ринку за попередні місяці, що спровокувало скорочення позицій місцевих торговців, зокрема, інтернет-трейдерів.
Є також думка, що індекси українських бірж пригальмували зростання унаслідок підвищеного інтересу інвесторів до ПДВ-облігацій. "Поступове сповзання фондових індексів спостерігається з кінця серпня, коли були випущені ПДВ-облігації. Інвестиційні компанії відвернули свої ресурси для купівлі цих паперів, і це також було однією з причин падіння індексів", - говорить Сергій Фурса.
Директор фондової біржі "Перспектива" Станіслав Шишков також допускає, що податкові облігації певною мірою вплинули на ринок.
Учасники ринку схиляються до думки, що в найближчому майбутньому наші фондові індекси продемонструють різноспрямовану динаміку. "Поки однозначно оцінити рух складно і, швидше за все, збережеться глобальний тренд волатильності і невизначеності з досить різкими рухами як вгору, так і вниз", - вважає Володимир Грищенко. Голова правління Української біржі Олег Ткаченко відзначає, що світові ринки зараз також відрізняються волатильністю, тому немає нічого дивного в тому, що низьколіквідний український фондовий ринок буде схильний до неї ще більше.
Посприяти зростанню вітчизняних індексів може статистика за третій квартал американських компаній, яка має з'явитися в кінці цього тижня, проте визначальним чинником зростання або падіння нашого ринку все одно будуть настрої зарубіжних гравців.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас