Українці вибивають із банків гроші через Євросуд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці вибивають із банків гроші через Євросуд

Кредит&Депозит
2269
Українці, намагаючись повернути свої вклади із проблемних банків, вже звертаються до Європейського суду, повідомляє видання "Сегодня". Першим так вчинив військовий льотчик Юрій Проданчук із Львівської області і тепер чекає розгляду справи.
Як розповів Юрій, в лютому 2008-го він поклав на рік в банк "Надра" велику суму (йдеться про кілька десятків тисяч доларів, точну цифру він не назвав). Через рік своїх грошей Юрій не побачив, тому що в банку почались проблеми із виплатами вкладів і там ввели тимчасову адміністрацію. Проданчук пішов до суду і виграв його, але навіть держвиконавці не змогли дістати з "надр" банку вклад Юрія. А тому він вирішив піти до Європейського суду - подав позов на державу Україна, в якій не виконуються судові рішення. "Я звернувся до Європейського суду і вже отримав відповідь, що справа взята до розгляду, - розповів нам Проданчук.- Я не самотній, ще людей сорок моїх однополчан, які воювали у гарячих точках і заробили там на життя, постраждали так само". Можливо, вони теж підуть до Європейського суду.
В прес-службі банку "Надра" відповіли, що клієнтам вони зараз повертають гроші поетапно, і якби Проданчук погодився на мирову, то, можливо, вже отримав би свій депозит. Киянка Наталя Трофименко розповіла нам, що свій вклад 2000 євро в банку "Надра" вона отримує частинами в гривнях на картку і потім розраховується за покупки. "Вже половину грошей повернула. Але так робити є сенс, якщо депозит невеликий, як у мене", - говорить Наталя.
На думку юриста Василя Мірошниченка, Проданчук вчинив правильно: "Невиконання вирішення суду - це серйозне правопорушення і Євросуд за це карає. Швидше за все, позивач виграє, і тоді вже держава думатиме, як повернути йому вклад. Плюс ще компенсація з держбюджету - практика показує, що Євросуд присуджує 3-25 тисяч євро. Правда, розгляд справи може затягнутися на 2-3 роки".
Банки завдають своїм клієнтам у відповідь удару. Вони збираються створити єдиний "чорний список" боржників і обмінюватися інформацією про недобросовісних позичальників, аби в майбутньому не видавати їм позики. На думку банкірів, існуючі спецструктури - бюро кредитних історій - не вповні можуть впоратись із цим завданням, тому що їх бази даних разпорошені. Як повідомили в прес-службі банку "Форум", ця ідея обговорюється вже декілька місяців, і доки точної дати публікації списків немає. Але в них потраплятимуть лише бізнес-структури і їх керівники, які свідомо ухиляються від повернення кредитів, тобто займаються аферами. При цьому в каталозі недобросовісних боржників не буде позичальників, що виявилися перед лицем тимчасової фінансової скрути. На фізосіб чорні списки боржників доки складати не планують.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас