У Польщі вважають, що демократія в Україні під загрозою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Польщі вважають, що демократія в Україні під загрозою

Казна та Політика
228
Скасування конституційної реформи 2004 року несе загрозу для демократії в Україні. Про це йдеться в аналізі експерта польського Центру Східних досліджень (OSW) Тадеуша Ольшанського.
Ольшанський відзначив, що після цих змін правляча в Україні Партія регіонів і її лідер Віктор Янукович отримали владу, якої не мала до них жодна політична сила з моменту отримання Незалежності на початку 90-х років.
Експерт висловив думку, що найближчим часом опозиційні депутати переходитимуть в коаліцію, що дозволяє Конституція 1996 років, і відзначив, що інші зміни несуть загрозу для демократії.
"Така монополізація влади, особливо в нинішньому політичному розкладі, може сприяти тенденціям до обмеження демократичних механізмів в Україні", - написав аналітик.
В той же час Ольшанський назвав одним з найбільших політичних наслідків скасування конституційних змін посилення ролі Адміністрації Президента і її глави, відзначивши, що діяльність цього органу не управляється Конституцією. Він додав, що політичні дискусії стосовно майбутнього України тепер перенесуться з Верховної Ради до Адміністрації Президента, відзначивши значне послаблення глави уряду при цьому.
1 жовтня Конституційний Суд оголосив рішення про скасування політреформи 2004 року і відновив дію Конституції України 1996 року.
Нагадаємо, 7 жовтня Верховна Рада України ухвалила закон про Кабінет міністрів, що відповідає вимогам Конституції 1996 року і що дозволяє Президенту формувати уряд і звільняти прем'єра без участі парламенту.
Цього ж дня Верховна Рада окремим законом внесла зміни до низки законів для приведення їх у відповідність з вимогами Конституції 1996 року.
8 жовтня ВР ухвалила Закон "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас