Маленька перемога над Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Маленька перемога над Росією

Енергетика
3013
Судове рішення носить рекомендаційний характер і не означає автоматичне скасування болісних для білорусів мит. Мінську поки доводиться задовольнятися моральною перемогою.
В березні поточного року Білорусь оскаржила в Економічному суді СНД, що знаходиться в Мінську, введення Російською Федерацією з 1 січня експортного мита на нафтопродукти. Це сталося за три місяці до початку роботи Митного союзу Казахстану, Росії і Білорусі. Введення росіянами з 1 січня 2010 р. мита на нафтопродукти, які постачаються як сировина на нафтохімічне виробництво на Новополоцький НПЗ, стало причиною багатомільйонних збитків цього підприємства. За перше півріччя вони склали майже $14 млн.
Протистояння в питанні мит загрожувало перетворити Митний союз на об'єднання Астани і Москви. Але за декілька тижнів до заповітної дати Мінськ погодився вступити до Союзу, не чекаючи рішення про скасування мит.
Майже одночасно з економічним конфліктом виникла і політична напруженість, яка вилилася в інформаційну війну. Центральні телеканали Росії в пропагандистському серіалі "Хресний батька", який вже налічує чотири серії, пригадали своєму нещодавньому найближчому союзнику невиконану обіцянку визнати незалежність Абхазії і Південної Осетії, зниклих в 90-і роки опозиційних політиків і журналістів.
Не погребували кремлівські пропагандисти і пікантними подробицями особистого життя білоруського диктатора. У відповідь офіційне видання білоруського уряду опублікувало уривки з доповіді Бориса Нємцова "Путін. Підсумки. 10 років". Раніше Олександр Лукашенко заявляв, що Володимир Путін перешкоджає розвитку військової співпраці між двома країнами. Примітно, що Москва пригадала про зниклих опозиціонерів після того, як Мінськ почав демонструвати самостійність і спробував ослабити залежність від російських енергоносіїв. Україна як транзитна держава виявилася залученою в протистояння. З травня через її територію - з Одеси до Мозиря - транспортується венесуельська нафта для білоруських НПЗ. Віце-прем'єр Андрій Клюєв неодноразово заявляв, що Київ зацікавлений заробляти на транзиті сировини для білоруських НПЗ. Але білоруси вирішили переорієнтуватися на прибалтійські порти.
Тим часом в Москві відзначають, що відносини Росії і Білорусі при президенті Лукашенку ніколи не повернуться на колишній рівень. Нічого хорошого не доводиться чекати Лукашенку і від Євросоюзу. За словами глави постійної делегації Верховної Ради в Парламентській Асамблеї Ради Європи Івана Попеску (Партія регіонів), на офіційному рівні відносин в ПАРЄ з Мінськом немає. "Але доповідач по Білорусі Синікка Хурскайнен минулого тижня представила в Страсбургу доповідь про підготовку до президентських виборів 19 грудня в цій країні", - сказав "i" Попеску. Він відзначив, що поки не йдеться про повернення Білорусі навіть статусу спостерігача в Раді Європи.
Член парламентського комітету із закордонних справ Верховної Ради Андрій Шкіль (БЮТ) відзначає, що конфлікт Білорусі і Росії знижує привабливість інтеграційних проектів на пострадянському просторі під керівництвом Росії. "Всі ці проекти мають єдину мету - відтворити підконтрольний Москві простір", - сказав Шкіль. Він додав, що офіційний Київ у конфлікті двох сусідів завжди буде на стороні Москви.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас