"Ъ": Україна збагатиться в Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна збагатиться в Росії

720
Атомна співпраця Києва і Москви може продовжитися створенням СП зі збагачення урану, розповів глава "Росатома" Сергій Кирієнко. За його словами, Україні як "великому виробникові електроенергії на АЕС" украй важливо мати гарантований доступ до послуг зі збагачення урану. СП буде створене на території Росії за схемою, схожою з тією, яка використовується для аналогічного СП з Казахстаном. Подробиці переговорів з Києвом пан Кирієнко не розкрив. Відмовилися від коментарів і в українському Мінпаленерго.
Джерело, ознайомлене із ситуацією, повідомило, що під СП зі збагачення урану мається на увазі входження України в капітал одного з комбінатів "Росатома". Швидше за все, Київ викупить частку, уточнив він, не повідомивши подробиць. В "Росатома" є чотири збагачувальні підприємства: Ангарський електролізний хімічний комбінат (АЕХК), Уральський електрохімічний комбінат (УЕХК) в Свердловської області, Сибірський хімічний комбінат в Томській області та "Електрохімічний завод" в Красноярському краю.
За аналогічною схемою "Росатом" співпрацює із Казахстаном - спочатку "Казатомпром" домовився з компанією про створення нового підприємства зі збагачення урану. Але цього року операція була переформатована: "Казатомпром" отримає пакет акцій УЕХК і можливість використовувати вже існуючі потужності. Сергій Кирієнко в травні пояснював: "Сьогодні ситуація на ринку така, що будувати новий завод не дуже раціонально".
Між Україною та Росією вже є домовленості з інших секторів атомної галузі. ТВЕЛ, що входить до складу "Росатома", переміг в тендері на будівництво в Україні заводу з виробництва палива для АЕС. У прес-службі уряду тоді говорили, що, на відміну від другого учасника конкурсу - американською Westinghouse, ТВЕЛ готовий інвестувати власні кошти в будівництво заводу. За умовами конкурсу, Україна повинна отримати контрольну частку в майбутньому підприємстві, яке планується побудувати в 2013 році. У червні Україна і Росія домовилися про спільне будівництво двох блоків Хмельницької АЕС. Крім того, Москва цікавилася можливістю видобутку урану в Україні. На початку жовтня повідомлялося про намір "Атоменергомаша" (об'єднує машинобудівні активи "Росатома") створити СП з НАЕК "Енергоатом" із локалізації виробництва устаткування для АЕС. Крім того, 5 жовтня Україна придбала 10% в Міжнародному центрі зі збагачення урану, що створюється на базі АЕХК.
Ядерний паливний цикл складається з декількох етапів: видобуток уранової руди і витягання урану, збагачення урану, фабрикація палива для АЕС, переробка відпрацьованого ядерного палива. Збагачення - один з найменш конкурентних секторів, світова частка Росії досягає 40%. Ці технології найбільше охороняються, оскільки володіння ними дозволяє створювати не лише низькозбагачений уран для АЕС, але і високозбагачені збройові матеріали.
Технологіями збагачення урану володіють лише небагато країн, але поширеною практикою є створення міжнародних СП і консорціумів з їх використання, відзначає глава російської групи "Атомпромресурси" Андрій Черкасенко. Як приклад він наводить європейську Urenco Group, де частку мають Нідерланди, Франція і Британія. Крім того, в Urenco є СП з французькою Areva. За словами експерта, це дозволяє зацікавленим країнам отримувати доступ до послуг зі збагачення урану. Російські потужності зі збагачення зараз і в середньостроковій перспективі надлишкові, підкреслює пан Черкасенко, тому проект вигідний Росії. А Україні партнерство дозволить, на думку експерта, отримати гарантований доступ до низькозбагаченого урану.
"Ціни на цю сировину можуть зрости, і тоді уран піде з Росії на інші ринки. Але, створивши СП, Україна зможе гарантувати стабільні постачання навіть в цьому випадку", - вважає він.
Володимир Дзагуто, Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас