МВФ має намір вирішити проблему низьких курсів національних валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ має намір вирішити проблему низьких курсів національних валют

Казна та Політика
729
Члени Міжнародного валютного фонду (МВФ) прийняли за підсумками річної зустрічі цієї організації у Вашингтоні комюніке, в якому зобов'язалися активізувати роботу із вирішення проблеми низьких курсів національних валют.
Документ передбачає наділення директора-розпорядника МВФ Домініка Стросс-Кана повноваженнями арбітра і судді у вирішенні суперечок між основними учасниками "валютних суперечок" - Євросоюзу, країн зони євро, Китаю і Японії. Про це повідомляє РБК із посиланням на Associated Press.
Комюніке членів МВФ було присвячено тривалому конфлікту між США і КНР через те, що Пекін штучно занижує курс своєї національної валюти - юаня. За даними американських виробників, уряд Китаю штучно занижує юань приблизно на 40%. Це призвело до істотного здешевлення китайських товарів на американському ринку і підвищення в ціні продукції США - на китайському. Під час зустрічі міністр фінансів США Тімоті Гайтнер в черговий раз вказав на необхідність підвищення урядом КНР національної валюти цієї країни. Глава Центрального банку КНР Чжоу Сяочуань у свою чергу, зазначив, що Пекін поступово зміцнюватиме курс юаня.
Інші учасники зустрічі говорили про необхідність вирішення так званих "валютних суперечок" і неприпустимість "валютних воєн" - конфліктів, пов'язаних зі штучним заниженням курсів валют. "Суперечки через курси валют можуть легко перерости в торговельні суперечки", - попередив Міністр фінансів Канади Джим Флаерті.
Стросс-Кан також визнав, що в МВФ існують значні розбіжності з питання реформи цієї організації, зокрема, в питанні розширення представництва Китаю та інших країн з економікою, що розвивається, в керівництві Міжнародного валютного фонду. Лідери країн G20 планують укласти угоду із реформи МВФ під час саміту, який відбудеться 11-12 листопада в південнокорейському Сеулі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас