Платні послуги у вузах - що шерсті зі свині - вереску багато, шерсті мало — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платні послуги у вузах - що шерсті зі свині - вереску багато, шерсті мало

Казна та Політика
371
Екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко порівнює економічну ефективність від введення урядом плати за освітні послуги у вищих учбових закладах з процесом збирання шерсті зі свині: “Виску багато, а шерсті мало!”.
Про це УНІАН повідомили в прес-службі партії “Справедливість”, яку Ніколаєнко очолює.
Він зазначає, що рішення уряду суперечить ст.53 Конституції України, де записано, що вища освіта є безкоштовною. Ніколаєнко також нагадує, що за існуючими правилами студент має право тричі перескладати іспит, а вже потім його можуть відрахувати.
“Навіщо ускладнювати життя педагогам і студентам? І хіба можна вводити плату за користування книгами в бібліотеці? - дивується Ніколаєнко. - Потрібно радіти, що молодь тягнеться до знань”.
“Я спеціально переговорив з українськими професіоналами, які викладали в США і Великобританії. Вони висловили здивування з приводу цих кроків української влади. Такого вони за кордоном не бачили”, - підкреслив екс-міністр.
Ніколаенко також зазначає, що через цю постанову студентам-контрактникам двічі потрібно платити за навчання.
Лідер “Справедливості” порадив ректорам вузів не виконувати буквально рішення уряду, тому що “це призведе до неймовірної напруженості і протистояння зі студентами”. Ніколаєнко також пропонує керівникам вузів порадитися зі студентською самоврядністю, “знайти способи, як обійти це рішення Кабміну”.
Ісполком партії “Справедливість” і правління Громадської ради педагогів і науковців України призвали Президента і прем'єр-міністра відмінити цю “дискримінаційну постанову уряду”.
Як повідомляв УНІАН, 27 серпня Кабмін прийняв постанову №796 "Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися учбовими закладами, іншими установами системи освіти, які належать до державної і комунальної форми власності". Згідно із документом, уряд дозволив державним і комунальним вищим учбовим закладам брати зі студентів гроші за пропуски занять, за консультації та інші послуги. Постанова набуває чинності 15 жовтня.
1 жовтня "Комсомольська правда в Україні" написала, що "першим офіційні розцінки озвучив Таврійський університет: перескладання іспитів у професора - 900 грн., відробіток пари у доцента - 30 грн.".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас