"Криворіжсталь" для двох — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Криворіжсталь" для двох

Казна та Політика
1190
У жовтні набрав обертів судовий розгляд з приводу законності внесення доповнень до договору купівлі-продажу "Криворіжсталі". "Коментарі:" спробували розібратися в нюансах суперечки, опитавши зацікавлені сторони.
Додаткова угода про внесення деяких змін до договору купівлі-продажу, яку в травні 2009 року уклали Фонд державного майна і ArcelorMittal Duisburg GmbH, не дає спокою тільки двом учасникам процесу - Генпрокуратурі та Валентині Семенюк-Самсоненко. ФДМУ і Кабмін, в інтересах якого подано позов, порушень в договорі поки не бачать.
У зв'язку з кризою в 2009 році ФДМУ і ArcelorMittal підписали додаткову угоду про призупинення виконання деяких інвестзобов'язань із модернізації комбінату за умови збереження всього соціального блоку. Тепер це доповнення до договору стало приводом для двох судів. Причому до них має безпосереднє відношення екс-глава ФДМУ Валентина Семенюк-Самсоненко.
В Окружному адміністративному суді Києва розглядається позов Валентини Петрівни до прем'єр-міністра та ФДМУ про визнання протиправними їхніх дій з укладення додаткової угоди з ArcelorMittal. У другому випадку заявником виступила Генпрокуратура, яка звернулася до Господарського суду Києва в інтересах держави в особі Кабміну. Але, як повідомили в прокуратурі, з посиланням на заступника генпрокурора Віктора Кудрявцева, подачі позову передувала перевірка підприємства, яка проводилася з подачі все тієї ж Валентини Петрівни.
Прокуратура вимагає визнати недійсною додаткову угоду з моменту її укладення, тобто з травня 2009 року. У відомстві вважають, що ФДМУ не погодив укладення угоди з Кабміном і профкомом, а сам договір порушив права трудового колективу. Так це чи ні, зараз з'ясовує суд, причому робить це стаханівськими темпами: перерва між слуханнями тепер складає максимум тиждень. На процес не впливає і те, що під час останнього засідання позов Генеральної прокуратури не підтримав представник Кабміну. Щоправда, зробив він це вкрай обережно, із застереженням на даний час. "У цілому по справі на сьогодні я не бачу порушення інтересів Кабінету міністрів договором, що оскаржується", - сказав на засіданні співробітник Мін'юсту Юрій Жменяк.
Але, головне, залишається незрозумілим, чого домагається прокуратура. Спостерігачі припускають, що у разі скасування додаткової угоди хтось із зацікавлених сторін (наприклад, та ж Валентина Петрівна) може зажадати розірвати договір купівлі-продажу на підставі невиконання інвестзобов'язань в повному обсязі. З іншого боку, в ArcelorMittal і ФДМУ кажуть, що тоді, відповідно до початкового договору, підприємство взагалі звільняється від виконання будь-яких зобов'язань на час кризи. "Якщо суд визнає недійсною додаткову угоду з моменту укладення, ми повернемося в початкову точку. У нас є договір купівлі-продажу і є висновок Торгово-промислової палати про настання з 1 жовтня 2008 форс-мажорних обставин, які звільняють власників від відповідальності за невиконання будь-яких інвестзобов'язань ", - повідомив директор департаменту договірного менеджменту ФДМУ Юрій Нікітін.
Примітно, що за дужками з'ясування відносин залишились деякі нюанси договору, наприклад про те, коли ж покупець меткомбінату повинен відновити виконання зобов'язань у повному обсязі. Як випливає з тексту додаткові угоди, було обрано два критерії: обсяг виробництва сталі та завантаження виробничих потужностей як на самому підприємстві, так і світового виробництва в цілому. У договорі зафіксовано, що в третьому-четвертому кварталах 2005 року виплавка сталі у світі становила 3,06 млн. т / доба при завантаженні потужностей 83%, по "Криворіжсталі" - 19,4 тис. т при завантаженні 91%.
Часом закінчення форс-мажору вважається досягнення протягом двох послідовних кварталів будь-яких двох показників 2005 року. Дані по підприємству надає покупець, по світу - ДП "Укрпромзовнішекспертиза". Під ФДМУ очікують, що за результатами 2010 року форс-мажор закінчиться і власник перейде до повного виконання зобов'язань. Однак за фактом цього може і не відбутися. Аналітик Dragon Capital Олександр Макаров зазначає, що у зв'язку з фактичним виведенням з експлуатації частини сталеплавильних агрегатів потужність підприємства в даний час, імовірно, складає близько 6,5-6,8 млн. т сталі на рік - 17,8-18,6 тис . т на добу.
"Тобто на момент підписання додаткової угоди в минулому році власники могли припускати, що цей пункт для них не буде перевищений. І завантаження відповідно 91% від встановлених потужностей (більше 8 млн. т) вони в найближчі роки не забезпечать. Світове виробництво вже давно вийшло за 3 млн. т на добу - з другої половини 2009 року. Однак рівень завантаження потужностей зберігається менше 83% і, ймовірно, буде залишатися таким у наступному році у зв'язку з приростом на 155 млн. т з 2008 року ", - вважає аналітик.
Звертає на себе увагу і той факт, що, як повідомляє джерело в уряді, в 2009 році активізувалися запити щодо "Криворіжсталі" з Європейського суду з прав людини. У 2005 році до європейської Феміді звернувся попередній покупець меткомбінату - консорціум "Індустріально-металургійний союз" Ріната Ахметова і Віктора Пінчука, вимагаючи визнати незаконними дії держави щодо реприватизації "Криворіжсталі". А значить, у нинішні розклади може втрутитися ще один чинник, який теж необхідно буде приймати до уваги.
Андрій Самофалов
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас