Точка зору: Необхідно проводити пенсійну реформу, а не підвищувати пенсійний вік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Необхідно проводити пенсійну реформу, а не підвищувати пенсійний вік

452
Дефіцит бюджету Пенсійного фонду України складає близько 65 млрд гривень. Якщо і далі Україна зволікатиме з пенсійною реформою, в 2012 році дефіцит бюджету пенсійного фонду перевищить 100 млрд гривень. Про це заявив колишній перший заступник міністра праці і соціальної політики Павло Розенко.
Він зазначив, що за 7 місяців діяльності урядом на розгляд Верховної Ради не подано жодного документу із реалізації реформ у соціальній сфері. Хоча зрозуміло, що в сучасному вигляді пенсійна система в Україні далі існувати не може. І не лише в дефіциті Пенсійного фонду справа.
"Головне питання в тому, що середня пенсія в нашій державі складає лише трохи більше 1000 гривень. А в уряду немає жодного фінансового ресурсу для збільшення пенсійної виплати нашим громадянам. 7 місяців обговорення напрямів реформування пенсійної системи відбувалося довкола одного питання - підвищувати пенсійний вік чи ні", - зазначив Розенко.
Але, на думку експерта, питання підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років - нічого не дає ні українським жінкам, і нічого не дає для збалансування бюджету ПФУ. Саме тому для того, щоб здійснити пенсійну реформу - потрібно відкинути питання підвищення пенсійного віку і страхового стажу.
"Пенсійна реформа повинна здійснюватися для поліпшення добробуту наших співгромадян, а не призводити до погіршення становища найбільш незахищених верств населення", - зазначив Розенко.
Також він додав, що Україна продовжує рухатися у напрямі радянської економічної моделі з низьким рівнем заробітних плат і високими об'ємами всіляких соціальних трансфертів, які розподіляються від державного бюджету до бюджетів нижніх рівнів.
Вартість робочої сили в Україні так і залишається заниженою. Середня заробітна плата в Україні складає лише 2280 гривень на місяць. Як наслідок - український ринок праці втрачає найбільш активних і кваліфікованих працівників.
Експерт зазначив, що країна потребує конкретних дій, а не декларацій. Дій, направлених на реальну зміну соціально-економічної ситуації в країні. Влада приречена на проведення системних реформ в соціальній сфері. В першу чергу, це стосується пенсійної реформи, реформи системи пільг, реформи сфери соціальних послуг і оплати праці.
"Очевидно, що зміни триватимуть не один рік, будуть непростими і непопулярними. Проте, якщо суспільство побачить, що нести вантаж змін будуть всі категорії населення, а не лише середній клас, і бідні, то такі реформи будуть підтримані громадянами, і головне - дадуть необхідний результат - поліпшення добробуту українського народу", - вважає Розенко.
Однак, за його словами, за 7 місяців своєї діяльності уряд так і не зробив жодних реальних кроків на шляху системних реформ в соціальній сфері. Президент кілька днів тому отримав від Конституційного суду право безпосередньо керувати державною політикою у всіх її сферах. "Саме тому одне з перших його кадрових рішень повинно бути направлено на посилення соціального блоку уряду", - вважає Розенко.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас