Замок під Львовом віддали у приватні руки на 50 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Замок під Львовом віддали у приватні руки на 50 років

Казна та Політика
501
Легендарний Свіржський замок під Львовом (той самий, який був Бетюнським монастирем, де отруїли Констанцію у фільмі про трьох мушкетерів) віддадуть в оренду на 50 років у приватні руки.
Знаменитий маєток XVI століття з декількома десятками кімнат за законом залишиться у держвласності, а власник зобов'язався його полагодити. За інформацією "Сегодня", бізнесмен, який став новим власником замку, заявив про готовність вкласти в нього близько 100 мільйонів. Як повідомили газеті, він вже їздив оглядати маєток, і Новий рік хоче відсвяткувати в замку. Бізнес - немісцевий, але основний свій бізнес веде у Львівської області.
На відміну від багатьох маєтків, Свіржський замок не схожий на руїну. У ньому хотіли зробити будинок відпочинку для Союзу архітекторів, але грошей на реставрацію не вистачило.
Як відзначає видання, довкола палацу ходили різні чутки аж до того, що він приглянувся вищим чиновникам з Кабміну. Директор Львівської галереї мистецтв, опікун замків Борис Возницький не задоволений, що графський маєток у Свіржі віддадуть: "Цей замок порівняно у хорошому стані, хоч там і потрібний капремонт, з величезною територією і озерцем довкола, його просто хочуть привласнити. Треба віддавати інвесторам напівзруйновані замки".
Уряд переконаний, що краще віддати старовинний маєток бізнесменові і врятувати від розрухи, ніж він залишиться нічийним. У держави грошей на ремонт не вистачає (на рік для порятунку всіх замків Львівщини виділяють близько 15 мільйонів гривень). Нові власники зобов'язані окрім самих замків полагодити дороги до них і створити інфраструктуру. Інакше з інвестором розірвуть договір.
Раніше у Львівській області бізнесменам віддали два замки - в Старому Роздолі і в Тартакові. "Старороздольський купили за безцінь 6 років тому за 460 тисяч гривень, а цінних речей вивезли на мільйони доларів. Замок ніхто і не думає рятувати, він рушиться", - повідомив Возницький.
Крім того, в колишньому стані залишається і палац в Тартакові, що пережив дві пожежі. Тут треба змінити дах, зміцнити фундамент, ставити вікна-двері. Волинський підприємець Ігор Новосад, який узяв в оренду замок кілька місяців тому, обіцяє взятися за ремонт з березня наступного року (першочерговий ремонт оцінив в 3 мільйони доларів). На думку начальника львівського товариства охорони пам'яток Андрія Салюка, замки можна віддавати підприємцям, лише якщо вони їх дійсно відремонтують і пообіцяють водити туди екскурсії: "У Європі власники палаців періодично пускають відвідувачів в частину кімнат, з яких роблять музей".
Тим часом, у Львові в п'ятницю відкривається парк з восьми мініатюрних замків і церков. Вхід буде безкоштовним, міні-замки побудують на галявині за Палацом Потоцьких. Зменшені в 50 разів копії більше року створював львівський скульптор Ігор Качор.
Нагадаємо, в липні Львівська облдержадміністрація заявила про намір передати в концесію окрім Свіржського замку палац в Старому Селі Пустомітівського району області.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас