"Ъ": "Альфа-нафта" зазнала генеральної поразки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Альфа-нафта" зазнала генеральної поразки

Казна та Політика
1500
"Альфа-нафта", що отримала в Укрпромбанку кредити на 5 млрд грн., програла суд останньої інстанції, що зобов'язав її повернути 227 млн грн. У Дельта Банку, якому дісталися борги Укрпромбанку, впевнені в отриманні цих коштів від групи "Приват", що управляє активами "Альфа-нафти". Юристи чекають, що "Приват" шукатиме нові юридичні підстави, щоб не платити по боргах "Альфа-нафти", тому для Дельта Банку буде успіхом досягнення домовленості про стягнення хоч би частини коштів.
Як стало відомо Комерсант-України, 28 вересня Вищий господарський суд прийняв постанову №32/727, яким визнав, що ТОВ "НК 'Альфа-нафта'" мусить повернути Укрпромбанку 227,08 млн грн. Суд підтвердив рішення Господарського суду Києва від 27 січня і Київського апеляційного суду від 25 травня і відмовив "Альфа-нафті", яка намагалася оскаржити правомірність підписання генерального кредитного договору з Укрпромбанком. Нагадаємо, ліквідатор Укрпромбанку Костянтин Раєвський раніше говорив, що понад 40 компаній групи "Альфа-нафта", що належали колишнім власникам банку, отримали в ньому кредити на суму близько 5,5 млрд грн. Раєвський повідомляв, що в кінці 2008 року компанії перейшли під контроль групи "Приват" і перестали виплачувати борг.
Після оголошення про ліквідацію Укрпромбанку ці кредити були знижені в ціні, і велика їх частина перейшла в Дельта Банк, який виграв тендер. Співвласник Дельта Банку Микола Лагун заявляв, що домовився з "Приватом" про реструктуризацію заборгованості, проте суди продовжувалися. "Цей суд дуже важливий для нас, тому що тепер ми зможемо реалізувати наші домовленості й почати отримувати гроші", - сказав він.
Вчора не вдалося зв'язатися з ТОВ "НК 'Альфа-нафта'". Телефони компанії були відключені, а її колишній генеральний директор Айк Памбухчян заявив Ъ, що давно не працює в компанії і не знає, як знайти її представників. "З початку минулого року у всіх судах інтереси 'Альфа-нафти' представляли юристи групи 'Приват'", - повідомило джерело в Укрпромбанку. А перший заступник голови Приватбанку Тімур Новиков сказав: "Мені нічого не відомо про ці процеси".
Управляючий партнер юридичної компанії "Ольга Демченко і партнери" Ростислав Кравець вважає поразку "Альфа-нафти" у Вищому господарському суді ключовою, оскільки на доказі незаконності генерального договору компанії з Укрпромбанком будувалися всі судові спори. "Справді, зараз розглядається величезна кількість позовів від групи 'Альфа-нафта', які пов'язані з генеральним договором", - підтвердив радник ліквідатора банку Ігор Власюк. Проте юристи сумніваються, що "Приват" легко поверне гроші Дельта Банку.
"Лагуну необхідно політично домовитися з цим позичальником, тому що на юридичному рівні той може знайти нові підстави для позову і знову оскаржувати договори", - вважає Ростислав Кравець. Він вважає, що знайти проколи в договорах буде нескладно, оскільки колишні власники Укрпромбанку укладали їх недбало. "Якщо навіть по переданих в Дельта Банк кредитах фізичних осіб немає оригіналів договорів і банк просить позичальників принести копії в обмін на зниження кредитної ставки на 1-3%, то з 'Альфа-нафтою' проблем може бути більше", - відзначає юрист. Проте навіть якщо Микола Лагун умовить "Приват" повернути хоч би частину коштів, це буде його перемогою, вважає управляючий партнер юридичної фірми "Лавринович і партнери" Максим Лавринович. "Він купив ці борги з великим дисконтом, тому не втратить, якщо стягне невелику частину".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас