Мінфін побуде рантьє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін побуде рантьє

Казна та Політика
846
Найближчим часом планується вивести на фінансовий ринок 8,75 млрд. грн. тимчасово вільних коштів на покупку ОВДП і розміщення на депозити. Але враховуючи, як "оперативно" працює міністерство, малоймовірно, що ми прийдемо до даної практики в поточному році.
Згідно з законом про державний бюджет на 2010 р. Міністерство фінансів може здійснювати операції з державним боргом з метою ефективного управління коштами єдиного казначейського рахунку (мається на увазі обмін, випуск, покупка, викуп і продаж державних боргових зобов'язань). В рамках цього закону і Плану управління державним боргом на ІV квартал 2010 р. Мінфін має намір розмістити на тендерній основі тимчасово вільні кошти на єдиному казначейському рахунку (ЄКС) на депозитах комерційних банків, а також придбати державні цінні папери.
Продаючи ОВДП, держава нагромаджує необхідну суму маленькими частинами, але використовує їх лише в певний час. Щоб тимчасово вільна сума не лежала на ЄКС, Мінфін може покласти їх на депозит в банк до кінця поточного бюджетного періоду. Також міністерство може тимчасово викупити свої цінні папери. Таким чином, Мінфін зменшує витрати на обслуговування боргу і залучає додаткові кошти в казну.
"Але, швидше за все, йдеться про розміщення державою частини вільних ресурсів на депозит в комерційних банках. Навряд чи уряд має намір в найближчому майбутньому викупляти ОВДП з ринку, але в середньостроковій перспективі такі операції можуть бути доцільними", - говорить аналітик "БГ Капітал" Віталій Ваврищук. За даними Державного казначейства, залишки коштів на ЄКС на 1 жовтня 2010 р. склали майже 8,8 млрд. грн.
"Основна ідея - використовувати сезонність доходів і витрат бюджету для отримання Мінфіном додаткових відсоткових прибутків і підвищення ліквідності банківської системи. Але тут є і підводні камені, основний з них в тому, що в питанні регулювання ліквідності інтереси міністерства тут можуть перетнутися з політикою Національного банку", - попереджає Анастасія Головач, аналітик "Ренесанс Капітал Україна".
Мінфін розраховує, що за успішної реалізації цих коштів частка державного боргу в іноземній валюті на кінець 2010 р. зупиниться на рівні 50,5% від загальної суми держборгу. А це, у свою чергу, можливо лише за умови збереження певної курсової стабільності.
"В 2008 р. уряд дозволив використовувати кошти на ЄКС для покриття витрат загального фонду держбюджету і дефіциту Пенсійного фонду, а в 2009 р. така практика продовжилася", - говорить Станіслав Гаркавих, провідний аналітик інвестиційної групи "Сократ".
Це поки що єдиний наявний досвід розміщення вільних коштів уряду, а значить, можливі і прорахунки.
Але поки в цій сфері питань більше, ніж відповідей, хвилюватися нема про що - швидше за все, на думку експертів, Мінфін не перейде в поточному році від слів до практики. Відповідно, рано говорити про те, на який термін Мінфін розміщуватиме ці гроші. "Деталі будуть зрозумілими, коли будуть розроблені всі необхідні нормативні документи. Але в будь-якому разі це буде розміщення коштів на термін до 11 місяців, аби вони були повернені на рахунки Мінфіну в рамках одного бюджетного року", - стверджує Головач.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас