Генпрокуратура України виявила порушення на ринку зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генпрокуратура України виявила порушення на ринку зерна

Аграрний ринок
279
Генеральна прокуратура України перевірила дотримання вимог законів, які регулюють питання діяльності ринку зерна і його експорту, зберігання зерна державного інтервенційного фонду. Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, встановлені неодиничні факти незаконного використання зерна Аграрного фонду.
Так, на складах однієї з комерційних структур в Чернігівській області виявлена відсутність 44 тис. тонн зерна державного інтервенційного фонду, чим державі завдано збитку у розмірі 60 млн грн. За цим фактом порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 і ч.2 ст. 366 КК України.
Прокуратурою Волинської області за фактом відсутності в державного підприємства 33 тис. тонн зерна державного інтервенційного фонду на суму 33 млн грн. порушено кримінальну справу за ч.5 ст. 191 КК України. З цих справ проводиться досудове слідство.
Аналогічні кримінальні справи порушені прокурорами Вінницької, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Тернопільської, Харківської, Херсонської областей.
Порушення з використанням зерна Аграрного фонду здійснювалися, у тому числі, при зловживаннях службових осіб цієї установи. Директор регіонального відділення Аграрного фонду сфальсифікував документи про наявність на збереженні у товариства майже 3 тис. тонн зерна пшениці на суму 2,8 млн грн. Прокуратура Дніпропетровської області порушила відносно цієї посадової особи кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 і ч. 2 ст. 366 КК України.
Крім того, прокуратурою Тернопільської області розслідувано і направлено до суду кримінальну справу за звинуваченням директора підприємства у здійсненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 366 КК України, який, сфальсифікувавши документи, незаконно отримав в Аграрному фонді бюджетну позику на суму 1,5 млн грн.
Органи прокуратури в поточному році порушили 26 кримінальних справ цієї категорії, сума збитків в яких складає близько 150 млн грн.
Вживались також заходи із відшкодування коштів до Аграрного фонду. На виконання розпорядження прокуратури АРК двома фермерськими господарствами відшкодовано 1,5 млн грн. бюджетних кредитів.
Прокуратура Волинської області пред'явила до Господарського суду позов про стягнення з компанії 666,2 тис, грн. неповернених Аграрному фонду бюджетних кредитів, а прокуратурою Хмельницької області пред'явлений аналогічний позов до підприємства про стягнення 7,5 млн грн.
Такі самі позови пред'явлені прокурорами Дніпропетровської, Вінницької, Запорізької, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Тернопільської областей.
Перевірки дотримання законодавства під час митного оформлення експортних операцій із зерном викрили порушення в діяльності працівників митної служби. Зокрема, митники Кримської, Південної регіональної і Херсонської митниці порушуючи вимоги Митного кодексу України без дослідження якості провели оформлення експорту більше 30 тис. тонн зерна пшениці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас