Експерт: Банки будуть змушені розкривати банківську таємницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Банки будуть змушені розкривати банківську таємницю

Кредит&Депозит
5057
"Доходи від депозитів потрібно оподатковувати, це нормальний цивілізований підхід, - вважає голова правління Юнекс банку Андрій Яцура. - П'ятивідсоткова ставка, обумовлена в проектах поданого на розгляд Податкового кодексу, теж є лояльною.
Насправді, кожному клієнту, який отримав дохід не від бізнесу, а від депозитного вкладу, не буде невигідно заплатити 5% податку. Але в обох проектах Податкового кодексу передбачені обмеження сум оподаткувань. А як відомо, будь-яке обмеження призводить до того, що люди хочуть його обійти, тому є ризик, що багато клієнтів банку почнуть дробити свої вклади (цей процес вже спостерігався під час кризи в банківській системі, коли вкладники ділили депозитний вклад, щоб він не перевищував суми, гарантованої фондом - 150 тисяч гривень).
Якщо будуть введені обмеження з п'ятивідсоткового податку, то, по-перше, у деяких вкладників виникне необхідність дробити ці вклади, оскільки не всі люблять платити податки. Відповідно, виникне дискомфорт, тому що потрібно буде підключати друзів, родичів. По-друге, частина людей взагалі не понесуть гроші в банк, тому що це буде пов'язано з додатковими труднощами".
Але найголовніша проблема, на думку Андрія Яцури, полягає в тому, що обмеження призведуть до необхідності перевірки податковою службою стану рахунку, який має певний клієнт в банку А і в банку Б: чи перевищує сума його депозитного вкладу або сума нарахованих доходів по депозиту ці обмеження.
Відповідно банки як агенти з утримання податку повинні надати податковій інспекції інформацію про кожного платника, щоб можна було перевірити, чи є він платником податку, чи ні. Звідси випливає, що банки зобов'язані давати інформацію про свого вкладника, тобто порушувати Закон "Про банки і банківську діяльність" в частині розкриття, в даному випадку без підстави, банківської таємниці. Це буде визначальною причиною, через яку багато в чому може загубитися довіра до банківської системи і велика кількість вкладників.
"Вважаю, потрібно однозначно вводити податок, але ні в якому разі не ставити жодних обмежень, - відзначив голова Юнекс банку. - Тоді клієнт зможе тримати і мільйон, і десять, і сто гривень в будь-якому банку, який підходить йому або за місцем розташування, або за надійністю, або відсотковою ставкою. А банки, як податкові агенти, автоматично утримуватимуть з доходів від кожного вкладу 5% і будуть перераховувати до бюджету. Це був би найприйнятніший варіант".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас