Аналітики: Населення запасається валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Населення запасається валютою

Валюта
2862
Населення у вересні збільшило купівлю готівкової іноземної валюти на 41,05% до 2,985 млрд. доларів. Паралельно з цим знизився обсяг продажу готівкової іноземної валюти на 20% до 1,3744 млрд. доларів. У результаті чисте сальдо покупок готівкової іноземної валюти минулого місяця з боку населення склало 1,61 млрд. доларів. Це друге максимальне чисте сальдо покупки готівкової іноземної валюти в історії України після листопада 2008 року (2,342 млрд. доларів).
Така поведінка населення, на думку Миколи Івченка, керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні, може пояснюватись зростанням вартості готівкового долара США в першій половині вересня практично на 1%, причому поштовхом до цього зростання став вихід Нафтогазу на ринок з придбанням валюти для розрахунків за газ. Також підвищенню попиту на готівкову валюту сприяло подорожчання євро на 8% і російського рубля на 1,6%.
Об'єктивних підстав для зростання вартості долара в Україні в даний момент немає. Підвищення курсу американської валюти у вересні носило переважно сезонний і психологічний характер. Для заборони зростання вартості долара НБУ у вересні вперше за останні декілька місяців збільшив об'єм валюти, що продавалася на міжбанківському ринку, до 686,9 млн. доларів. Востаннє інтервенції держрегулятора були негативними в лютому 2010 року. Проте, не дивлячись на ці інтервенції, НБУ минулого місяця за рахунок розміщення єврооблігацій України вдалось збільшити обсяг своїх ЗВР на 1,986 млрд. доларів до 34,678 млрд. доларів.
"Із врахуванням спаду ажіотажу на вітчизняному валютному ринку в кінці вересня, істотного збільшення обсягу покупок готівкової іноземної валюти в жовтні чекати не варто. Таким чином, ЗВР НБУ для підтримки вартості національної валюти знадобиться менше", - зазначає Микола Івченко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас